Razrješenja i imenovanja

Senka Maćešić nova prorektorica Senata Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Arhiva

Arhiva

Dosadašnji prorektor dr. Goran Turkalj osobno je zatražio razrješenje, pa je  prof. dr. Maćešić postala nova    prorektorica  za informatizaciju i organizaciju



RIJEKA Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj su sjednici prihvatili razrješenje dužnosti prorektora za organizaciju i upravljanje prof. dr. Gorana Turkalja koji je osobno zatražio razrješenje, a novom prorektoricom za informatizaciju i organizaciju imenovana je prof. dr. Senka Maćešić, redovita profesorica s Tehničkog fakulteta u Rijeci. Dosadašnji je prorektor obnašao i dužnost predstojnika Centra za napredno računanje i modeliranje, a na prijedlog rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija ta je funkcija povjerena prof. dr. Ladi Kranjčeviću.


S prvim danom listopada doći će do promjena i u sastavu proširenog rektorskog kolegija, koji će uz prof. dr. Turkalja koji postaje pomoćnik rektorice, činiti i prof. dr. Saša Zelenika koji će također odlukom rektorice biti imenovan pomoćnikom za međunarodnu suradnju i strateška partnerstva.


Članovi Senata jučer su se usuglasili i da se počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Rijeci dodijeli prof. dr. Josipu Brniću, redovitom profesoru u trajnom zvanju Tehničkog fakulteta i ranijem rektoru, a prof. dr. Vesni Tomljenović s Pravnog fakulteta u Rijeci potvrđen je izbor u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovite profesorice. Prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je prof. dr. Viktoru Peršiću s Medicinskog fakulteta, prof. dr. Alenu Hostu s Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Dubravku Vučetiću s Pomorskog fakulteta, dok je prof. dr. Nadanu Petri s Medicinskog fakulteta u Rijeci potvrđen prvi izbor u naslovno zvanje redovitog profesora.




Rektorica je članove Senata obavijestila o dodjeli Godišnje nagrade za znanost, područje društvenih znanosti, koju je dobio doc. dr. Asmir Gračanin s Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od šest dodijeljenih godišnjih nagrada za znanstvene novake po područjima čak su tri sa Sveučilišta u Rijeci i to iz područja prirodnih znanosti dr. Davor Dragičević s Odjela za matematiku, iz područja biomedicine i zdravstva dr. Ilija Brizić s Medicinskog fakulteta te iz područja humanističkih znanosti doc. dr. Marko Jurjako s Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti – područje tehničkih znanosti dobio je pak doc. dr. Sven Maričić sa Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Medicinski fakultet u Rijeci.


Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta u Rijeci. Naime, u Pravilnik je dodano priznanje počasnog profesora (honoris professor), koje se dodjeljuje nastavnicima i znanstvenicima iznimnog međunarodnog ugleda koji aktivno surađuju i doprinose aktivnostima ili su spremni aktivno surađivati i doprinositi aktivnostima te istaknuti afilijaciju Sveučilišta u Rijeci, ali nisu njegovi zaposlenici. Senat je ujedno usvojio i postupak izbora i kriterija za izbor u počasno zvanje professor emeritus.