Sjećanje

Sedam desetljeća od ujedinjenja Rijeke i Sušaka mostom: Spajanjem obala izbrisana granica na Titovom trgu

Damir Cupać

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Most preko Rječine pušten je u promet 23. listopada 1946., a Klub Sušačana i Grad Rijeka prigodnim programom podsjetili su što je njegova izgradnja značila za tada razorene Rijeku i Sušak



RIJEKA U povodu 70. obljetnice izgradnje pješačkog mosta preko Rječine, na Kontu je jučer otvorena izložba fotografija pod nazivom »Most na kojem su se susrele obale grada koji teče…«. Predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić podsjetila je da je most izgrađen i pušten u promet 23. listopada 1946. godine kada su se dvije obale Rječine napokon spojile, kao što su se spojili Rijeka i Sušak u jedan grad.


– Ocijenili smo u Klubu Sušačana da je takvu obljetnicu neophodno obilježiti, tim više što možemo ocijeniti da je toga dana počela obnova razorenoga grada. Tijekom Drugog svjetskog rata porušeni su svi mostovi preko Rječine, a izgradnjom Titovog mosta simbolično su se sjedinili Rijeka i Sušak, kao što su Istra i kvarnerski otoci napokon pripojeni matici zemlji. Na tom je mjestu bila granica između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS. U Klubu Sušačana imamo obilnu građu o riječkim mostovima koji su građeni, rušeni pa ponovno građeni. Izložba je osmišljena na način da bude povijesna kronologija svih riječkih mostova na toj lokaciji. Osim toga, na otvorenju mosta bio je i predsjednik Tito koji je održao govor o brisanju neprirodne granice, a postavljena je i spomen-ploča s izvatkom iz govora, izjavila je Morić.


Demokracija nije kaos


Ona je uputila apel svima da ne devastiraju ono s čime se iz bilo kojega razloga ne slažu.




– U vrijeme prekrajanja povijesti potrebno je naglasiti da je taj događaj značajan i za Rijeku i za Hrvatsku. Svi oni koji šaraju povijesne spomenike trebali bi se suzdržati od toga. Demokracija nije ni anarhija ni kaos. Naš grad svjedoči otvorenost, toleranciju, suživot različitih nacija i treba učiniti sve da tako ostane, naglasila je Morić.


Miljenko Smokvina koji je uz Tamaru Morić autor izložbe rekao je da je i prije 70 godina padala kiša kada se dogodilo nešto povijesno za grad na Rječini.


– Ova je priča sudbonosna za grad. Na toj lokaciji gradili su se i rušili mostovi, a ovaj najduže traje, 70 godina. On nije samo most, on je trg i na najbolji je način spojio grad u jednu cjelinu. Izložbom smo nastojali ispričati petstoljetnu priču povijesnim dokumentima, najviše fotografijama i razglednicama, kazao je Smokvina.


Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da je mnogo mostova koji su nadaleko poznati po svojim tehničkim dostignućima, da se mnogi ističu veličinom ili visinom, inovacijom, ali da rijetko koji most ima tako značajnu povijesnu ulogu.


Titov govor


– Slažem se s onima koji kažu da su, od svih građevina, mostovi možda ponajbolji svjedoci vremena i promjena u životu jednog grada. Ovaj je most, i mjesto na kojem je sagrađen, prije točno 70 godina, i mnogo više od toga. Izgradnjom ovoga mosta, nakon oslobođenja 1945. godine, okončano je jedno od najburnijih razdoblja u životu našeg grada, kada je Rječinom tekla granica koja je umjetno razdvojila dva dijela jednog grada – Rijeku i Sušak, rekao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik podsjetio je što je na svečanom otvorenju u porušenoj i ratom opustošenoj Rijeci rekao maršal Tito.


– On je još jednom podsjetio na pobjedničke vrijednosti antifašizma, ali i poslao političku poruku za konačno i formalno pripajanje tadašnje zone B matici domovini rekavši: »Na ovom historijskom mjestu zbrisana je za vjekove granica koja je tu umjetno bila postavljena… Budite jedinstveni, živite u bratstvu, slozi i ljubavi jer je to zalog našeg prosperiteta, to je garancija da ćemo mi izgraditi porušenu Rijeku, da ćemo podići naše tvornice, naše škole, naše kulturne ustanove, naš bolji i sretniji život«. U jednom dijelu poruke smo ga poslušali, u jednom baš i nismo. Granični most postao je tako most ujedinjenja i spajanja, a Rijeka je krenula u obnovu, izjavio je Obersnel.


Pješački i cestovni


I on je podsjetio da je ovaj most bio prvi most sagrađen nakon što je u ratu oštećeno ili potpuno uništeno svih 15 mostova preko Rječine.


– Ali su njegovi projektanti i graditelji na čelu s Krunoslavom Tonkovićem mislili i na budućnost i razvoj grada, sagradivši dva mosta u jednome – cestovni koji je danas jedno od najprometnijih i najvažnijih gradskih čvorišta, te pješački koji je već desetljećima omiljeno okupljalište naraštaja Riječana, posebice mladih.


Posebnu draž dobio je prije 20-ak godina potpunim uređenjem s novom rasvjetom. Tada je most dobio stalnoga stanara i čuvara, skulpturu jednog od najpoznatijih riječkih, hrvatskih, ali i svjetskih avangardnih književnika – Janka Polića Kamova. Stoga u ime svih generacija Riječana koji ovaj most i Titov trg smatraju jednim od najljepših dijelova Rijeke, želim zahvaliti svim projektantima i graditeljima, zaključio je Obersnel.