Riječani učili raditi čvarke

Sajam slavonskih proizvoda u Rijeci okupio 32 izlagača

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA  Na Trgu 111. brigade HV-a jučer su otvoreni 2. Dani Slavonije u Rijeci, sajam slavonskih proizvoda u organizaciji Udruge branitelja proizvođača Panonija te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke. Sajam je okupio 32 izlagača iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Slavonije, koji su izložili svoje proizvode, među kojima suhomesnate proizvode, tjesteninu od blitve i špinata, eko buče, brašno od konoplje, pekarske proizvode, kolače, med, pekmeze, džemove, voćne rakije i vina, aroniju, bobičasto voće, voćne sokove i kompote, ljekovito bilje, čajne mješavine, ali i drvene igračke, ručno rađene torbe i natikače te zlatnovez. U sklopu manifestacije organizirana je i ugostiteljska ponuda sa slavonskim grahom i čobancem te kotlovinom, a uz mirise i okuse, posjetitelji su mogli čuti i zvuke Slavonije, uz tamburaški sastav Baruffa iz Crikvenice.


– Drago mi je da smo još jednom obogatili ponudu ovog lijepog i gostoljubivog grada proizvodima i uslugama nas branitelja Domovinskog rata, koji i danas još uvijek predstavljamo kreativan i vitalan dio hrvatskog društva, jer kao pobjednici nastavljamo dalje, kroz borbu za ponosan i ispunjen život ne samo naših obitelji, nego i cijelog društva. 


Radionica na Korzu


Udruga branitelja proizvođača Panonija okuplja na ovaj način sve one koji imaju što ponuditi i pokazati na hrvatskom tržištu, a posebno one koji u svojim obiteljima nastoje sačuvati od zaborava tradicionalne načine izrade rukotvorina i nošnji, obrtnike koji se bave starinskim, gotovo zamrlim zanatima hrvatskog sela, one koji na klasičan način uzgajaju i obrađuju hrvatske oranice i stvaraju autohtone hrvatske specijalitete. 




Mogućnost da iznosimo svoje proizvode, prezentiramo ih i prodajemo, neprocjenjiva je i nastojat ćemo da naši projekti koji se prepliću, a to su Dani Slavonije i Sajam slavonskih proizvoda, svojom kvalitetom postanu još prepoznatljiviji, kako od hrvatskih potrošača, tako i u turizmu kao hrvatski izvozni proizvod, kazao je predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonija Pavo Baotić.


Dani Slavonije ponudili su posjetiteljima i radionicu topljenja čvaraka, u kojoj su Riječani mogli vidjeti kako nastaje ova delicija koja u posljednje vrijeme dostiže cijenu i do 100 kuna po kilogramu.


– Postupak je jednostavan – zakoljemo svinju, po mogućnosti veću, od 200 kg, rasporimo, odvojimo meso i salo, izrežemo čvarke i topimo ih na što većoj temperaturi, na vatri od zapaljenih drva. Taj proces traje 2,5 do 3 sata, a njime dobijete najzdraviju masnoću, kaže Lovro Matanović iz Bošnjaka. Na pitanje zbog čega su čvarci posljednjih godina tako skupi, kaže kako je tome razlog što nema više slavonskih masnih, crnih svinja.


Slanina rekorderka


Čvarke su topili i u Baranjskoj kući iz Karavca, etno-turističkom restoranu, čiji je vlasnik Vladimir Škrobo Bajo.


– U našoj Baranjskoj kući nudimo riblje specijalitete, kruh iz krušne peći, svaki četvrtak topimo čvarke, organiziramo Čvarak fest, Akademiju blata, u sklopu koje radimo kuće od blata, imamo Ulicu zaboravljenog vremena, ekološku baštu u kojoj uzgajamo povrće od kojeg poslije radimo našu zimnicu, iznajmljujemo sobe, kaže Škrobo, koji se može pohvaliti kako je napravio najveću slaninu na svijetu, tešku čak 160 kilograma.


Ružica Živković iz Domaće radinosti Zlatko Šebalj iz Rokovaca jučer je nudila ručno rađene drvene igračke, koje su, kako kaže, posljednjih godina postale pravi hit među djecom. – Dosta se kupuju, posebno imamo velike narudžbe od dječjih vrtića. Sve se radi ručno, boje su ekološke, a dizajnirane su kombinacijom modernog doba i davnina, kaže Živković.


Drugi Dani Slavonije, koje je jučer obišao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, bit će otvoreni do 12. rujna, sajamski dio od 9 do 20 sati, a ugostiteljski od 9 do 22 sata.