Zapošljavanje

Sajam poslova u riječkom Kampusu otkrio zanimljivost: Posla ima – čak i u Konzumu!

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Pedesetak poslodavaca i ustanova izravno je nudilo radna mjesta, zainteresirani nezaposleni građani ostavljali su im svoje životopise, a ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić s otvorenja poručio da je »zapošljavanje svake osobe velika pobjeda i veliki uspjeh«



RIJEKA Posla u Hrvatskoj, čini se, ima. Natječaji su raspisani za prodavače, vozače, turističke animatore, turističke djelatnike raznih profila, slastičare…. Pa tko voli i kome se posreći, može u JGL Rijeka, McDonald’s, Plodinine, PIK, riječku Luku, »Viktor Lenac«, Mlinar, Lidl, u Valamar… Ali i – u Konzum. Može u školu za vojnike, pa u topnike, vojne pilote….


To su samo neki od ukupno pedesetak poslodavaca i ustanova koji su jučer na jednodnevnom Sajmu poslova u zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu izravno nudili radna mjesta, a zainteresirani, nezaposleni građani ostavljali im svoje životopise.


U Konzum? – Ha, ha, svi me pitaju i slikaju. Pa imamo otvorena radna mjesta za prodavače, mesare i vozače, nudimo sezonske i stalne poslove, kazala nam je predstavnica Konzuma za štandom ove tvrtke koja je dio trenutno najveće afere i muke u Hrvatskoj, dok je 53-godišnji Riječanin Ivica Vesić za istim štandom s punim povjerenjem ispunjavao upitnik za posao u Konzumu. Sila ne pita.


Sila ne pita




– Što sam po struci? Svašta, KV vozač, KV konobar i zaštitar. U Konzum sam predao molbu za vozača, pa što bude, a predat ću molbu svugdje gdje traže, a vidim da svi traže. Za konobara ne vjerujem da će me primiti s 53 godine, kazao nam je Vesić. Možda zato što se zna da Lidl daje dobre plaće, red za predati životopis ispred štanda ovog trgovačkog lanca bio je pozamašan.



Najzanimljivija posjetiteljica sajma nije se dala fotografirati, a nije željela niti reći svoje ime.– Ni govora, ali reći ću vam da od ovoga sajma ništa ne očekujem izuzev vlastite satisfakcije da sam nešto poduzela. Svake godine dođem na ovaj sajam, uredno se javljam na sve natječaje, ali nikad ništa, ni za mene, niti za moju kćer.

Završila sam pravni fakultet i položila pravosudni ispit i već 10 godina sam bez posla. Evo, javila sam se za trgovca u Plodinama, ali znam da ništa od toga, imam koju godinu, kazala nam je i najavila da će predati molbe i u Lidl i svim poslodavcima.



Lidl, rekli su nam predstavnici ovog trgovačkog lanca, nudi sezonske poslove na riječkom području, ali i duž cijele obale, no raspisali su natječaj i za stalna zaposlenja. Prvi put se na Sajmu poslova predstavio i Mlinar, koji je privukao velik broj tražitelja posla. – Nudimo i stalne, i sezonske poslove, sezonske duž cijele obale, a stalne i na obali i na kontinentu. Trenutno na riječkom području tražimo 20 novih radnika za pojačanje, i to za stalan posao – kazala nam je stručna suradnica u ljudskim resursima u Mlinaru d.d. Dragana Oljača. Na štandu PIK-a Rijeka također su optimistični za nezaposlene.

– Natječaji su nam već otvoreni, tražimo pekare, vozače, prodavače. Otvaramo nove poslovnice u Poreču i Karlovcu, ali najviše radnika tražimo u Rijeci, Stinicu, Rabu, Puntu i Poreču, rekla nam je Biljana Cibić iz PIK-a. Na štandu PiK-a zatekli smo 32-godišnjeg Mateja Zubčića.


– Završio sam za slastičara i kuhara, ali više sam vremena nakon školovanja proveo kao nezaposlen, nego zaposlen. Sad ću predati i u PIK, pa ćemo vidjeti – kazao nam je Zubčić. Posjetiteljima su bili zanimljivi štandovi McDonald’sa, gdje traže i stalne i sezonske radnike, primaju i studente i rade s učenicima, dok u JGL-u trenutno imaju otvorena radna mjesta operatera u proizvodnji.

Jučerašnji jubilarni, 10. sajam poslova u Rijeci otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić i pritom poručio da je smanjenje nezaposlenosti »cilj svih ciljeva« Vlade te da je zapošljavanje svake osobe velika pobjeda i velik uspjeh.


– U Hrvatskoj je trenutno 216.670 nezaposlenih osoba, a značajno smanjenje nezaposlenih u ožujku ove godine u odnosu na prethodno razdoblje svjedoči o zaustavljanju negativnih trendova – poručio je Ćorić. Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je da je Vlada u 2107. godini za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurala 1,5 milijardu kuna, a njima je planirano obuhvatiti više od 40.000 osoba.


Aktivna politika


– U Primorsko-goranskoj županiji je kroz mjere aktivne politike zapošljavanja u prva tri mjeseca ove godine obuhvaćen 1.751 korisnik, što je 6,2 posto od ukupnog broja korisnika u RH – kazao je Lončar, a na svečanosti otvorenja bili su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, v.d. predstojnika regionalnog ureda HZZ-a Rijeka Željko Marković i zamjenik župana PGŽ-a Marko Boras Mandić.


– Sajam poslova je u 10 godina održavanja ispunio ciljeve zbog kojih je pokrenut, a to je izravan susret poslodavaca i tražitelja poslova kako bi obje strane iz tog kontakta ostvarile uzajamnu korist – kazao je Marković, a Obernsel je istaknuo da je Grad Rijeke, kroz sustav gradske uprave, komunalnih društava i povezanih ustanova, koristeći mjere zapošljavanja HZZ-a, samo putem programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa angažirao oko 600 mladih, od kojih su mnogi nakon toga i zaposleni.


– Grad Rijeka na sajmu sudjeluje s dva programa, a to su start-up inkubator za mlade, kroz koji je do sad u četiri godine prošlo sedam generacija, te europski projekt edukacije za start-up tvrtke u kojem sudjeluje šest europskih zemalja – kazao je Obersnel.


Na sajmu su se predstavila 53 izlagača, od čega 40 poslodavaca iz djelatnosti brodogradnje, turizma i ugostiteljstva, trgovine, prometa, prehrambene industrije, telekomunikacija, bankarstva i uslužnih djelatnosti, te osam ustanova za obrazovanje odraslih, Startup Inkubator Rijeka, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Ministarstvo obrane RH, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Sajam je organizarao regionalni ured HZZ Područni ured Rijeka, partner je Sveučilište u Rijeci, a pokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.