Umjetnost i ekologija su spojivi

STIŽU BIGBELLYJI Pametne posude za otpad predstavljene na Korzu

Ljiljana Hlača

Riječ je o novoj opremi KD-a Čistoća koja stiže na riječke ulice, te u Kostrenu, Jelenje, Čavle, Klanu i Kastav / Snimio Sergej DRECHSLER

Riječ je o novoj opremi KD-a Čistoća koja stiže na riječke ulice, te u Kostrenu, Jelenje, Čavle, Klanu i Kastav / Snimio Sergej DRECHSLER

Bigbellyji imaju veći volumen od standardnih, opremljeni su senzorima zapunjenosti i snažnom prešom, prihvaćaju i do sedam puta više otpada nego klasične posude te za rad koriste sunčevu energiju koja im omogućava mobilnost



RIJEKA Da su umjetnost i ekologija spojivi, dokazuje primjer šarenih posuda za otpad, tzv. pametnih bigbellyja koji su jučer predstavljeni na riječkom Korzu, a koji su oslikani originalnim likovnim rješenjima riječkih umjetnika. Riječ je o novoj opremi KD-a Čistoća koja stiže na riječke ulice, te u Kostrenu, Jelenje, Čavle, Klanu i Kastav.


Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan otkrila je da bigbellyji imaju veći volumen od standardnih, opremljeni su senzorima zapunjenosti i snažnom prešom, prihvaćaju i do sedam puta više otpada nego klasične posude te za rad koriste sunčevu energiju koja im omogućava mobilnost.


Budući da su izrađeni od čelika, otporni su na oštećenja, navela je dodavši da posude dolaze u paru; jedna za prihvat korisnog otpada, a druga za miješani otpad. Za područje Rijeke nabavljeno je sedam kompleta.




– Ovu opremu se može vidjeti po cijeloj Europi, ali je ja nisam vidio oslikanu na ovaj način, kazao je pak riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Kada je riječ o likovnim rješenjima, ona su djelo ruku Mirne Sišul, Jadranke Lacković (ojoMAGico), Ines Milčić (Pekmezmed), Tanje Blašković, Marka Muzice (Ninja Tiger) i Vladimira Tomića (Mosk). Saznali smo da će tim motivima uskoro biti oslikani i kamioni ove tvrtke.