Ljeto intenziviralo probleme

STANOVNICI MARČELJA NA MUKAMA: Inspektorima neugodni mirisi s Marišćine nisu – “dovoljno intenzivni”

Andrej Petrak

Snimio Roni Brmalj

Snimio Roni Brmalj

Inspekcija zaštite okoliša tvrdi da prilikom mjerenja koja se provode u ovoj godini nije bilo pojava jakog i izuzetno jakog intenziteta neugodnih mirisa, a u trenutku traženog nadzora, pišu inspektori, »nisu se osjetili neugodni mirisi«



VIŠKOVO  Stanovnici Marčelja i ovog se ljeta žale na smrad što se, posebice u večernjim satima širi s područja Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, ali Inspekcija zaštite okoliša tvrdi da prilikom mjerenja koja se provode u ovoj godini nije bilo pojava jakog i izuzetno jakog intenziteta neugodnih mirisa. Inspekcija je na lokaciju izašla temeljem općinske prijave prijave u predmetu pojava neugodnih mirisa u okolici CGO-a Marišćina, a Općinu Viškovo obavještavaju da Zavod za javno zdravstvo od 2014. godine provodi praćenje pojavnosti neugodnih mirisa na nekoliko lokacija u i oko centra Marišćina.


– Pojava neugodnih mirisa se vrednuje u šest kategorija te je tako u 2017. godini u nekoliko navrata utvrđena pojava izuzetno slabog intenziteta i slabog intenziteta i tri puta srednje jakog intenziteta. Pojava jakog i izuzetno jakog intenziteta nije bilo. U trenutku samog nadzora nisu se osjetili neugodni mirisi, piše u odgovoru Inspekcije Općini Viškovo. Njihov odgovor neće značiti previše stanovnicima Marčelja, koji tijekom ljeta nikad ne znaju koliki ih smrad tu večer očekuje.


A smrad je, kažu, tim gori, što su temperature više. Kako im je tek na ovih +37 u hladu, najbolje znaju svi oni koji navečer, kad sparina malo popusti, odluče otvoriti svoje prozore, samo da bi ih zapuhao smrad s   Marišćine.


Nema pomoći




– Smrdi i dalje, tu jednostavno nema pomoći. Bolje je nego li što je bilo prije, dok je Čistoća svakodnevno istovarivala smeće na »nultu fazu«, ali i dalje se smrad osjeti svaku večer. Ovisno o tome kako vjetar zapuše, tako se osjeti smrad. Kad su vrućine veće, smrad je tim jači. Jednostavno nikad ne možeš znati što te očekuje tu večer. U svakom slučaju smrdi, jednu večer više, drugu manje –  objašnjava Josip Begonja, predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina. Inspektor zaštite okoliša izašao je na teren, dodaje Begonja, punih dva tjedna nakon prijave i tom prilikom im je rekao da nije osjetio veći smrad.


– Znači, i dalje je smrdilo, teško je taj smrad kvantificirati. Kad smrdi, svima nama koji ondje živimo, manje je važno je li intenzitet tog smrada 100 nečega ili nije. O svemu smo razgovarali i s direktorom Ekoplusa još prije dva mjeseca, kad se smrad ponovo pojavio. Odgovorio nam je mailom da su oni to razmatrali i da nisu uočili pojave većeg smrada. Otad nismo komunicirali, ali jasno je po reakcijama ljudi da im smrad i dalje smeta – objašnjava Begonja.


Ocjenjuje da je situacija s Marišćinom jednostavno takva kakva je i da tu nikad neće biti sreće, pogotovo nakon što se smeće s godinama počne sve više gomilati.


– Ne vidim načina da se situacija sredi i da više ne smrdi, jer ruža vjetrova je takva da, pogotovo preko ljeta, svake večeri puše s Marišćine ravno dolje na Marčelje. Intenzitet će se s godinama samo povećavati, jednostavno ne vidim načina kako se to može riješiti – rekao je Josip Begonja.


Zabrinuta Općina


Općina Viškovo reagirala je na učestale upite mještana vezano za širenje smrada s Marišćine također i upućivanjem dopisa Komunalnom društvu Čistoća i tvrtki Ekoplus, koja upravlja CGO Marišćina, sa zahtjevom za očitovanje i poduzimanje potrebnih mjera.


– Naime, iako se izvidi u svrhu praćenja pojave neugodnih mirisa u okolišu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina kontinuirano provode, Općina Viškovo izrazila je zabrinutost i zatražila dodatnu provjeru u večernjim satima s ciljem detekcije i mjerenja neugodnih mirisa. Ekoplus je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dogovorio aktivnosti svakodnevnog obilaska tri mikrolokacije u blizini Centra Marišćina u večernjim satima počevši od 24. srpnja 2017. godine – pojašnjavaju u Općini Viškovo.


U Inspekciji zaštite okoliša napominju da je prije izgradnje centra Marišćina proveden postupak procjene utjecaja na okoliš na osnovu kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva izdalo rješenje s propisanim uvjetima praćenja stanja okoliša oko centra Marišćina.


– Jedna od propisanih točaka bila je i monitoring zraka te je tako još prije desetak godina postavljena mjerna postaja za praćenje kakvoće zraka nultog stanja prije izgradnje centra, a nakon njegove izgradnje i puštanja u rad praćenje zadanih parametara. Prikupljanje i praćenje mjernih podataka s mjerne postaje, koja je postavljena na lokaciji Pogled, Marčelji, provodi Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Na osnovu prikupljenih podataka Zavod kvartalno dostavlja izvještaj o praćenju kvalitete zraka na području centra Marišćina tvrtki Ekoplus d.o.o. Viškovo, koja je vlasnik centra Marišćina. Budući da se ocjena o kakvoći zraka donosi na godišnjoj razini pravo stanje ćemo znati početkom sljedeće godine.  Kako su mjerni uređaji u samoj stanici u upotrebi već desetak godina sukcesivno se pristupilo njihovoj zamjeni kako bi se dobili što kvalitetniji i potpuni podaci vidljivi svima zainteresiranima na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a – napominju u Inspekciji zaštite okoliša.