Političko prepucavanje

SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA PREKINUTA ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA Gradski parlament je disfunkcionalan i treba ga raspustiti

Damir Cupać

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Kako je vrijeme odmicalo, sve je manje bilo rasprave o izborima za mjesne odbore, a sve više o stanju u Gradskom vijeću. Predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat unatoč brojnim opomonama nije mogao držati situaciju pod kontrolom



RIJEKA  Druga sjednica Gradskog vijeća zaredom okončana je zbog nedostatka kvoruma, a jedino što je gradski parlament uspio odraditi su Aktualni sat i izglasavanje odluke o izborima za mjesne odbore koji bi se trebali održati 2. prosinca ove godine.


I ovaj put je agonija i muka u predstavničkom tijelu trajala satima, iako je većina vijećnika došla na sjednicu. Točka o raspisivanju izbora za mjesne odbore iskorištena je kao poligon za političko prepucavanje i utvrđivanje tko je većina, a tko oporba.


Ni ta točka ne bi bila prihvaćena da u vijećnici nisu ostali vijećnici Liste za Rijeku koji su držali kvorum do glasovanja, a onda je predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat konstatirao da kvoruma nema, određena je tko zna koja stanka u nizu pa je nakon nje gradonačelnik Vojko Obersnel povukao sve prijedloge točaka dnevnog reda čime je okončana višesatna politička agonija.




Pitali smo Poropata hoće li i dalje sazivati sjednice Gradskoga vijeća budući da je očito da ne može osigurati kvorum, a on je pojasnio da drugog rješenja u ovom trenutku nema.


– Ne možemo se samoraspustiti. Jedna od mogućnosti je da 19 vijećnika podnese ostavke, a da njihovo mjesto nitko ne bude imenovan, a što nitko ne može jamčiti. Druga mogućnost za raspuštanje Gradskoga vijeća je puno realnija i ona će se aktivirati ako se ne potvrdi prijedlog gradonačelnikovog proračuna. U svakom slučaju ja ću sazvati sjednicu u studenom ove godine, a što će biti, vidjet ćemo, pojasnio je Poropat.


Na početku rasprave Josip Ostrogović (HDZ) ocijenio je da izbori za mjesne odbore nisu dovoljni i da se istovremeno s njima trebaju održati novi izbori za Gradsko vijeće.


– To je jedino rješenje ove situacije. U javnosti su se svi izjasnili za izbore, osim SDP-a kako bi nastavili političku trgovinu na štetu građana. Rušenje kvoruma je legitimno i mi ćemo sve činiti da se ova situacija što prije razriješi, izjavio je Ostrogović tijekom rasprave o izborima za mjesne odbore. Hrvoje Burić dodao je da su mjesni odbori u Rijeci marginalizirani, a da vijećnici primaju sramotnih 100 kuna.


Vedran Vivoda (Akcija mladih), koji je zamijenio Andreja Briščika u gradskom parlamentu, uvjeren je da treba raspustiti Gradsko vijeće i da bi gradonačelnik Obersnel trebao dati ostavku pa da svi zajedno izađu na izbore.


– Što se tiče mjesnih odbora, njihove su ovlasti sramotno male. Oni ne mogu ništa napraviti sami, već mogu samo predlagati. Nije zbog toga čudno da ljudi ulaze u vijeća mjesnih odbora s 20 glasova, rekao je Vivoda.


Kako je vrijeme odmicalo, sve je manje bilo rasprave o izborima za mjesne odbore, a sve više o stanju u Gradskom vijeću. Predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat unatoč brojnim opomonama nije mogao držati situaciju pod kontrolom.


Vojko Braut (SDP) poručio je da dobar dio vijećnika zvecka prijevremenim izborima, ali da u stvari ne žele izaći na izbore.


– Ako želite izbore, pronađite statutarne i zakonske mogućnosti. Ali meni se čini da se pričom o novim izborima traži alibi za opstrukciju prošle sjednice kada se neodgovorno bježalo s nje, ocijenio je Braut.


Danko Švorinić (Lista za Rijeku) podržao je razmišljanje da treba povećati ovlasti mjesnih odbora, ali je savjetovao da netko takve prijedloge i napiše. On je dodao da je teško izvedivo da se u isti dan održe izbori za mjesne odbore i za Gradsko vijeće zbog toga što je teško organizirati biračke odbore na takav način.


Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je vijećnicima da je iznenađen njihovim nepoznavanjem Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Grada Rijeke i Poslovnika Gradskoga vijeća.


– Samoraspuštanje Gradskoga vijeća ne postoji kao mogućnost. Odluku o raspisivanju donosi Vlada, a jasno je određeno u kojim se slučajevima raspušta Gradsko vijeće. Opstruirajte kvorum još tri mjeseca i zbog neodlučivanja, odnosno neprihvaćanja odluka, Vlada će raspustiti Gradsko vijeće, savjetovao je Obersnel. A onima koji traže njegovu ostavku poručio je da mu ne pada na pamet podnijeti je.


– Podsjetio bih da su građani meni dali mandat na neposrednim izborima. Što se tiče objedinjavanja izbora, mislim da će to biti teško budući da se Ministarstvo uprave negativno očitovalo o objedinjavanju mjesnih i izbora za lokalna predstavnička tijela, rekao je Obersnel.


Braut je poručio da građane Rijeke ne zanima tko je većina, a tko manjina.


– Radite nered jer ste svjesni svojih grešaka. Napustili ste sjednicu bez razloga, a sada se biračima pravdate. Napuštanje sjednice je legitimno ajko kažete koji je politički razlog za to. Ali vi razlog tražite danima nakon što ste napustili gradsku vijećnicu. I sada zbog toga radite cirkus, tražite samoraspuštanje, prodajete demagogiju. Gradsko vijeće ne funkcionira zbog vas, kritizirao je rušitelje kvoruma Braut.


Hrvoje Burić ocijenio je da je cijela situacija mučna i da je jedino logično rješenje raspisivanje izbora.


– Napravimo pauzicu na kojoj će se sastati predsjednici klubova i dogovoriti na koji način izaći na nove izbore jer je jasno da Gradsko vijeće ne funkcionira, predložio je Burić.


Nakon toga je određena najprije jedna pa druga stanka, a nakon njih Josip Ostrogović kazao je da opozicija neće sudjelovati u radu Gradskoga vijeća, procijenivši da će kvorum spašavati Lista za Rijeku.


Tako je u početku i bilo do izglasavanja odluke o izborima za mjesnu samouprave. Nakon toga i vijećnici Liste za Rijeku su napustili vijećnicu pa je jedino rješenje bilo povlačenje prijedloga točaka dnevnog reda i okončanje druge po redu sjednice bez odrađenog posla.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U PETAK!