Svečana akademija

SIMBOL GRADA Pomorska škola Bakar proslavila 170. obljetnicu svoga osnutka

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Do danas je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stipendiralo ukupno 1.341 stipendista – 971 učenika pomorskih škola i 370 studenata pomorskih fakulteta – više od trećine stipendista srednjoškolaca čine učenici Pomorske škole Bakar, njih 336



BAKAR – Svečanom akademijom u bakarskom Domu »Matija Mažić« zaključena je višednevna proslava obilježavanja 170. obljetnice osnutka Pomorske škole Bakar, najstarije strukovne škole u Hrvatskoj, u sklopu koje je proteklih dana predstavljena i monografija koja prikazuje povijest škole u korelaciji s dostignućima u svijetu u prirodnim, društvenim i pomorskim znanostima, autora profesora Bore Štrbca i Snježane Višić, a u crkvi sv. Margarete u Bakru otvorena i izložba »Portulani i izolari Pomorske škole Bakar«.


Ravnatelj Škole Gordan Papeš rekao je da je Pomorska škola Bakar utemeljena 1849. godine kao prva državna škola te je i jedno od najstarijih pomorskih učilišta u Europi, a ubrzo su potom utemeljene i škole u Zadru, Splitu, Kotoru, Dubrovniku i Malom Lošinju.


Najstarija pomorska škola


– Školovanje za pomorca nekada nije bilo obvezno, nego se stjecalo polaganjem stručnog ispita. Osobe koje su djelovale, radile i bile predavači i kapetani u školi zadužili su svijet svojim postignućima o kojima će govoriti i učiti i budući naraštaji, a među njima možemo istaknuti Mohorovičića, Damina i Lochmera kao najznačajnije. Pomorska škola Bakar jedina je pomorska škola u Hrvatskoj koja posjeduje vlastiti brod Vilu Velebita II, koji koriste učenici pri obavljanju školske prakse.




Škola izdaje školski list »Mladi pomorac«, ljetopis, 25 godina organizator je Bakarske regate, sudjeluje na međunarodnim regatama, organiziramo ekoakcije, školski projekt Plavi dan, kao i projekt »Upoznajmo svoje susjede« kroz srodni »Upoznajmo luke svijeta«, a jedini imamo i zelenu te plavu zastavu. Nagradu za najuspješniju školu u Primorsko-goranskoj županiji Pomorska škola je primila 2013. godine, a iste smo godine nagrađeni i priznanjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, istaknuo je Papeš.



Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić kazao je da mu je čast biti na čelu grada u kojem djeluje najstarija pomorska škola koja je, dodao je, simbol grada Bakra i obrazovna ustanova iz koje izlaze generacije mladih ljudi koji pronose ime Bakra diljem svijeta.


– U našim prioritetima su predškolski odgoj i školstvo, kao i gospodarstvo. Iako nismo osnivači škola, o njima i njihovim aktivnostima vodimo stalnu brigu. Grad Bakar uložio je u škole na svom području 30 milijuna kuna, od kojih u Pomorsku školu Bakar 5,5 milijuna kuna, kazao je Klarić.


Duga tradicija


Prigodnim riječima obratio se i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, koji je rekao da je Hrvatska pomorska zemlja poznata po kvalitetnim pomorcima koji su pravi hrvatski brand i jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda, a važnu ulogu u promociji pomorstva ima upravo Pomorska škola Bakar.



– U Hrvatskoj je danas 22 tisuće pomoraca, a njih 15.500 je u međunarodnoj plovidbi. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potiče sustav pomorskog obrazovanja brojnim projektima i aktivnostima. Jedan od njih je i stipendiranje učenika za pomorska zanimanja, pokrenut 2006. godine, koji je povećao interes za pomorskim zanimanjima i prekinuo trend pada.


Do danas je Ministarstvo stipendiralo ukupno 1.341 stipendista, među kojima 971 učenika pomorskih škola i 370 studenata pomorskih fakulteta, za što je izdvojeno ukupno 52 milijuna kuna. Među stipendistima srednjoškolcima je i 336 učenika Pomorske škole Bakar.



Također, prošle godine Ministarstvo je pokrenulo i projekt dodjele bespovratnih sredstava za održavanje i opremanje školskih brodova, pa je u sklopu tog projekta te godine Pomorskoj školi Bakar dodijeljeno 540 tisuća kuna, a ove godine još 1.060.000 kuna, za održavanje školskog broda Vila Velebita II, kazao je Petrinić.


U ime Primorsko-goranske županije kao osnivača, nazočnima se obratio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, koji je kazao da ovu županiju odlikuje duga tradicija pomorstva, a velike zasluge za to ima i Pomorska škola Bakar.



Županija sudjeluje u održavanju zgrade i školskog broda, kao i realizaciji kapitalnih projekata, a jedan od njih je i nova školska sportska dvorana. U proteklom je desetljeću Županija u ovu školu uložila 36 milijuna kuna, kazao je Fabijanić.


Na kraju svečanosti, nazočnima se obratio i najstariji živući učenik Pomorske škole Bakar, 93-godišnji Srećko Fužinac, koji je zahvalio svim djelatnicima Škole, bivšima i sadašnjima, na stvaranju vrhunskog zapovjednog kadra. Svečanost je uveličao nastup Katje Budimčić, klape Hreljin i KUU Sklad iz Bakra, a prikazan je i kratki film o povijesti i sadašnjosti škole.



Više od 300 učenika u 16 razrednih odjela


Pomorsku školu u Bakru u školskoj 2019./2020. godini pohađa 327 učenika u šesnaest razrednih odjela. Učenici se obrazuju u dva četverogodišnja obrazovna programa pomorski nautičar (183 učenik/8 razrednih odjela) i tehničar za brodostrojarstvo (144 učenika/8 razrednih odjela).



U sklopu škole djeluje i Učenički dom »Tomislav Hero«, u kojem je u tekućoj školskoj godini smješteno 46 učenika. Nastava u školi izvodi se u tri zgrade u kojima postoje specijalizirane učionice: nautički kabinet s nautičkim pultom, kabinet za pomoćne brodske strojeve, kabinet fizike, informatička učionica, brodostrojarska učionica s brodskim motorima, radionica za radioničke vježbe, lučki poligon s obalnom i brodskom dizalicom, traktorom i viličarom, knjižnica s velikim knjižnim fondom, četiri brodice za mornarske vještine…



Potopljeni brod


Škola je 1894. godine imala prvi školski brod trgovačke mornarice, Margitu, prvi ne samo na Jadranu, već i na Sredozemlju. Bio je to prvi školski brod za izobrazbu pomoraca na Mediteranu, a osim za redovita učenička putovanja, Margita se koristila za istraživačke i znanstvene svrhe.



Reorganizacijom bakarske nautike od školske godine 1899./1900. škola se proglašava Kraljevskom nautičkom školom, a novost u školi je dozvola za upis djevojaka. Godine 1908. sagrađen je novi školski brod Vila Velebita, koji je talijanska vojska za vrijeme II. svjetskog rata zaplijenila i potopila.



Tijekom svog postojanja, škola je devet puta mijenjala naziv – od Kraljevske nautičke škole i Bakarske nautike u 19. stoljeću, Pomorske akademije, Pomorske trgovačke akademije s brodostrojarskim odsjekom, Pomorskog tehnikuma, Srednje pomorske škole, Pomorskog školskog centra, Centra usmjerenog obrazovanja za kadrove u pomorstvu, do današnjeg naziva Pomorska škola Bakar, koji se koristi od 4. ožujka 1993. godine.