Neočekivano društvo

ŠAPTAČ LISICAMA Pogledajte neobičan susret Riječanina s radoznalim lijama kod Klane

Slavica Bakić

Foto Hrvoje Tomečić

Foto Hrvoje Tomečić

Dvije lisice lovile su ptice na visoravni Gumance, a kad su vidjele izletnike – pridružile su im se, njuškajući bez straha oko njih i vozila, vjerojatno u potrazi za hranom, a možda i društvom



RIJEKA Neobičan susret doživio je ovih dana Riječanin Hrvoje Tomečić na popularnom izletištu Gumance, visoravni nedaleko Klane. Dok je uživao u prirodi, gdje se zaputio s prijateljem, nenadano su dobili društvo – dvije lisice.


– Dok smo ručali, vidjeli smo te dvije lisice kako ganjaju neke ptice. Zatim su nam se, s velikom dozom opreza, počele približavati. Nažalost, ručak smo već pojeli, ali nam je ostalo vode pa smo im ponudili vodu, priča Hrvoje, koji je fotografije ovog susreta objavio na društvenim mrežama, nakon čega su se pojavili i komentari kako je trebao biti oprezniji jer ove plahe divlje životinje ljudima prilaze kada su bolesne.


– No, ove su obje lije djelovale veoma zdrave. Nisam imao niti malo straha i mislim da je to bilo presudno da nam se približe. Siguran sam da su samo bile gladne, kaže mladi riječki glazbenik, veliki zaljubljenik u prirodu. Kasnije se, priča, ipak odlučio zaštititi rukavicama koje drži u automobilu jer njegove neobične »prijateljice« imaju nevjerojatno oštre zube.




Kako nam je ispričao Hrvoje, a vidi se to i na fotografijama koje su zabilježene kamerom, lisice su se neko vrijeme podružile s dvojicom mladića i znatiželjno pronjuškale njihov automobil.


– Jedna je čak iz njega izvukla i tepih, ali nisam stigao to zabilježiti kamerom, objašnjava Hrvoje Tomečić. Druženje na Gumancu potrajalo je sve dok nije počelo zapadati sunce. Mladići su tada sjeli u automobil i krenuli prema Rijeci, a lisice su otišle svojim putem.


– Nisu trčale za nama. Jednostavno su se okrenule i otišle nazad prema šumi, u smjeru iz kojega su i došle, ispričao nam je Hrvoje, koji će, kaže, ovaj susret, prvi bliski susret s divljom zvijeri, zauvijek pamtiti.


Foto Hrvoje Tomečić


Foto Hrvoje Tomečić



Foto Hrvoje Tomečić


Foto Hrvoje Tomečić