Novo raskrižje

Rotor Marinići 2 bit će u funkciji do kraja listopada

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Popratna teškoća radova na izgradnji Rotora Marinići 2 otežano je odvijanje prometa po jednom prometnom traku, zbog čega općinski čelnici apeliraju na vozače da poštuju privremenu regulaciju



VIŠKOVO Rotor Marinići 2, zbog čije izgradnje se promet glavnom cestom prema Viškovu već mjesecima odvija naizmjenično, reguliran semaforima, bit će dovršen tek krajem listopada. Iz Općine Viškovo priopćili su da je 28. kolovoza počela druga faza izvođenja radova na ovom kružnom raskrižju, koja, osim formiranja kružnog raskrižja, uključuje izvođenje bočnih zidova, javne rasvjete, podizanje nivelete ceste i završno asfaltiranje te izvedbu horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.


Rok izvođenja radova druge faze radova je 50 radnih dana, a investitor radova je temeljem sporazuma o sufinanciranju Županijska uprava za ceste Rijeka. Kako navode u Općini Viškovo prva faza obuhvatila je zahtjevne i složene radove prelaganja postojećih i izvedbe novih komunalnih instalacija, koje se nalaze u prometnim površinama svih privoza raskrižja, a izvedena su i okna za priključke na vodovod i kanalizaciju svih okolnih objekata i radne zone Marinići.


Ručni iskopi


– Radovi su izvođeni s posebnom pažnjom i s povećanim potrebama za ručnim iskopom s obzirom na to da je u malom prostoru podzemno položeno jako puno instalacija. Također u neposrednoj blizini tih instalacija nalazi se opskrbni i transportni plinovod te kućni priključci na infrastrukturu okolnih objekata. Sve do sada izvedeno je rađeno prema uvjetima i pod ingerencijom javnih poduzeća koja upravljaju i održavaju navedenu infrastrukturu a koji imaju interne propise o upravljanju i nadzoru prilikom zadiranja u te instalacije. Koordinacija upravitelja komunalnih instalacija i izvođenja radova na infrastrukturi je bio izrazito zahtjevan posao a za cijelo vrijeme izvođenja radova osigurano je kontinuirano priključenje, opskrba i funkcioniranje komunalne infrastrukture te prometa, napominju u Općini Viškovo. Izvođač radova prve i druge faze kružnog raskrižja je tvrtka Iskopi i transporti Belobrajdić, dok radove nadziru tvrtke Plan-mar i Rijekprojekt, obje iz Rijeke.


Spoj na D 427




U sklopu radova na državnoj cesti D 427 paralelno su Hrvatske ceste, točnije tvrtka Hidroelektra kojoj su radovi povjereni, izvodili spoj državne ceste D427 na postojeću prometnu mrežu u dijelu budućeg rotora Marinići 2 te su prelagali DTK mrežu i mrežu visokog napona. Popratna teškoća radova na Rotoru Marinići 2 otežano je odvijanje prometa po jednom prometnom traku, zbog čega viškovski općinski čelnici apeliraju i na vozače da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i regulaciju jer ona doprinosi boljoj protočnosti i sigurnosti odvijanja prometa u zoni izvođenja radov.


– No, postoji određeni broj vozača koji ne poštuju privremenu prometnu regulaciju što za posljedicu ima zastoje u prometu i stvaranju gužvi, objašnjavaju u Općini Viškovo povremene prometne »čepove« koji ljute vozače te apeliraju na takve nesavjesne da promijene svoje ponašanje, te zahvaljuju savjesnim vozačima na strpljenju. Ne zaboravljaju niti na mještane koji žive u blizini gradilišta i koji također svojim strpljenjem doprinose, kako navode u priopćenju iz općinske uprave, »ovom izuzetnom projektu jer ćemo okončanjem radova znatno doprinijeti sigurnosti odvijanja prometa«.