Brodomaketari

Roland Vlahović državni prvak: Abbazia apsolutno najbolja maketa

Andrej Petrak

Foto. Silvano Ježina

Foto. Silvano Ježina

Uz prijelazni pehar za najbolju maketu, Roland Vlahović dobitnik i srebrne medalje za maketu putničkog broda »Marin Držić«. Srebro je zaslužio i Mladen Mitić za Dubrovačku karaku



RIJEKA Apsolutno najbolja maketa 22. državnog natjecanja brodomaketara po nacionalnim pravilima je ona putničkog broda »Abbazia« Rolanda Vlahovića. Proglašenje najboljih maketa održano je na svečanom otvaranju Hrvatske ocjenske izložbe brodova Rijeka 2017 što će je biti moguće razgledati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka do 19. svibnja.


Osim 13 natjecateljskih maketa brodova i brodica, na izložbi se mogu vidjeti i makete van konkurencije, među kojima i dječje radove, makete učenika osnovnih i srednjih škola te brodomaketara. Moguće je tako razgledati radove osnovnoškolaca koji su sudjelovali u Školi brodomaketarstva Modelarskog instituta Nave Dumins, makete učenika Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju nastale pod mentorstvom profesorice Marije Marač te radove djece iz riječkih i kastavskih vrtića. Ulaz na izložbu je slobodan, a radno vrijeme izložbe je od ponedjeljka do petka između 9 i 20 sati te za vikend od 10 do 15 sati.


Prijavljene natjecateljske makete ocjenjivalo je povjerenstvo u sastavu Miroslav Fabijanić, kao glavni sudac, Branko Vekarić i Krešimir Surina, a odlučili su da će Roland Vlahović, uz prijelazni pehar za najbolju maketu, kući ponijeti i srebrnu medalju za maketu putničkog broda »Marin Držić«. Srebro je zaslužio i Mladen Mitić za Dubrovačku karaku. Devet maketa njihovim je autorima donijelo brončane medalje.





Dan tehničke kulture na Korzu – Festival tehničke kulture, bit će održan u srijedu od 10 do 16 sati ispred Gradske ure, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka. Uz brojne udruge članice, sudjelovat će riječke osnovne i srednje škole, ali i gosti iz drugih krajeva Hrvatske, sve kako bi se mladi i ostali građani mogli upoznati s radom udruga tehničke kulture te se potakli na uključenje u njihove aktivnosti.


Očekuje se organizirani dolazak velikog broja riječkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a dio škola sudjeluje u programu putem pokaznih radionica. Na Danu tehničke kulture gostovat će predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, ZTK-a Pule, Zadra i Siska te Društva inovatora »Faust Vrančić« iz Šibenika.


ZTK Rijeka promovirat će stvaralaštvo 62 članice, od kojih njih 23 direktno sudjeluju u manifestaciji, kao i modelarske radionice Tehnički centar mladih pri ZTK-u Rijeka, najavili su tajnik ZTK-a Rijeka Kazimir Mihić i koordinator programa Silvano Skočaj.



Organizatori su In memoriam vitrinom odali počast četirima brodomaketarima – Bogoljubu Dokmanoviću, čiji brodovi u boci uvijek iznova oduševljavaju, Toniju Mikniću, zaljubljeniku u rapsku pomorsku baštinu, nagrađivanom i na svjetskim i državnim natjecanjima Josipu Rumori te Krunoslavu Srijemsiju, kojemu je brodomaketarstvo bilo najdraži hobi.


Državna natjecanja brodomaketara organiziraju se od 1995. godine u Rijeci te su postala tradicionalna manifestacija u našem gradu. Ove godine organizatori su Hrvatski savez brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a financijski natjecanje i izložbu podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Natjecanje i izložba održano je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.