Uspješno obavljen zadatak

Rođendanska fešta na krilima novog asfalta: MK Kvarner predstavio svečarski program rada Automotodroma

Edi Prodan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Zadatak koji smo si zadali – rekonstruirati pistu Automotodroma Grobnik te u novom ruhu dočekati proslavu njezinog 40. rođendana – s uspjehom smo obavili. Ponosni smo na tu činjenicu, a na njoj gradimo i nemali optimizam po pitanju znatno drugačijeg načina njezine eksploatacije. Automotodrom Grobnik je nakon rekonstrukcije prestao biti samo sportskim objektom, on je sada sportsko-gospodarski sustav s kojim imamo velike ambicije, kako u razvoju auto-moto sporta, tako i u značajnim turističkim iskoracima, istaknuo je prof. dr. Mladen Črnjar, predsjednik MK Kvarner u uvodnom dijelu konferencije za novinare koju je danas u hotelu Bonavija organizirao tim najznačajnijih ljudi koji skrbe o svim aspektima razvoja Automotodroma Grobnik, jednog od najboljih u ovom dijelu Europe. Kako je poznato MK Kvarner je organizacija koja upravlja »Grobnikom«, tvrtka koja je od 4. studenog 2017. godine do 9. travnja 2018. godine u taj sportski objekt uložila 10 milijuna kuna kako bi zamijenila uistinu »petpotopni« – u tehnološkom ali i povijesnom smislu – asfaltni pokrov.


– Na nedavnoj sjednici MK Kvarner odlučeno je kako će se središnja proslava obilježavanja 40. godišnjice otvorenja Automotodroma održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 27. rujna 2018. godine. Bit će to zadnji i najsvečaniji čin mjeseca u kojem će se događati još niz manifestacija povezanih s rođendanom ovog unutar Hrvatske unikatnog objekta. Planirana je u tom vremenu i izložba na Korzu kao i promocija prigodne fotomonografije autora Vanje Frančiškovića i Vladimira Vujnovića, dodao je Črnjar.


– Nije bila obaveza ni prema kome, ali bila je prema nama samima – obnoviti pistu nakon punih četrdeset godina. U tome smo uspjeli uz pomoć kredita, ali i uz naših tri milijua kuna koje smo izdvojili iz poslovanja. U obnovu 50 i nešto više tisuća »kvadrata« piste uključili smo najstručnije tvrtke koje se bave tim poslom, pa tako i GP Krk koji je zaslužan za posebni miks asfalta tako da u budućnost kročimo puni poslovnog optimizma, istaknuo je Zdenko Šantić, direktor Automotodroma koji je također najavio novi poslovni uzlet tvrtke koja je i do sada 95 posto poslovanja ostvarivala izvozom usluge.


Sam kraj konferencije za novinare pripao je uglednom funkcioneru FIM-e, Igoru Eškinji koji je najavio uzbudljivo motociklističko ljeto. – Krajem srpnja, od 27. do 29., na redu je nama jedna od najomiljenijih utrki, nastup motociklista Alpe-Adria kupa. Vrhunac sezone je pak nastup motocikala s prikolicom koji će se na Grobniku boriti za bodove unutar svjetskog prvenstva. Veselimo se tim nastupima kao i činjenici da će se zahvaljujući novoj podlozi ostvariti i novi rekordi Automotodroma, završio je Eškinja.