Promet

Riva Boduli postaje jednosmjerna ulica

Marinko Glavan

Po završetku radova, promet će teći iz smjera Rive prema Putničkom terminalu odnosno Demetrovoj ulici, Wenzelovom do HNK Ivana pl. Zajca te dalje prema Fiumari ili D-404

RIJEKA Izmjena prometnog režima u Ulici Riva Boduli, pristupu Putničkom terminalu i okolnim ulicama započet će do polovice rujna, najavio je Marino Juretić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka. Projektom vrijednim tri milijuna i 200 tisuća kuna, što ga zajednički financiraju Lučka uprava i Grad Rijeka, područje oko glavne gradske tržnice dobit će posve novo prometno »lice«. Riva Boduli po završetku radova postat će, naime, jednosmjerna ulica, kojom će promet teći iz smjera Rive prema Putničkom terminalu, odnosno Demetrovoj ulici te dalje Wenzelovom do HNK Ivana pl.Zajca, odakle će vozila nastavljati prema Fiumari, Cindrićevoj ili D-404.   

Moguće gužve




Realizacija ovog projekta koji bi trebao rasteretiti prometno zagušeno područje oko tržnice, ali i osigurati znatno veći prostorni kapacitet za prihvat vozila koja se ukrcavaju na brodove na sadašnjoj dužobalnoj liniji, kao i za vozila što dovoze putnike na katamarane, trebala je započeti još u proljeće ove godine, no od tog se termina na kraju odustalo.


– Svi sudionici projekta suglasili su se da je bolje pričekati jesen kako bi izbjegli radove u špici sezone. Pred nama je još samo potpisivanje ugovora s izvođačem radova, GP Krk, odabranim putem javnog natječaja, što bi trebalo biti obavljeno u narednim danima, pa očekujemo da će radovi započeti tijekom iduća dva tjedna. Rok za njihov završetak je tri mjeseca, a bit će izvedeni kroz ukupno deset faza, kako bi za vrijeme trajanja bilo omogućeno prometovanje vozilima, zbog čega je izrađen i poseban elaborat o privremenoj regulaciji prometa, kazao je Juretić, upozorivši da će za vrijeme izvođenja radova prometovanje ulicama oko tržnice ipak biti otežano i usporeno, pa bi ih za to vrijeme najbolje bilo u potpunosti zaobići, ukoliko je to moguće.   


Za promet će biti otvorena i cesta unutar ograđenog lučkog prostora što vodi između zgrade Lučke kapetanije i lučkih skladišta do spoja Demetrove i Matačićeve ulice, gdje će biti izgrađen novi kružni tok, ali samo povremeno, u vrijeme dolazaka i polazaka brodova s Putničkog terminala. Novim prometnim rješenjem nestat će dio parkirnih mjesta u Demetrovoj i Wenzelovoj ulici, zbog povećanja prometa, a očekuje se i nova regulacija semafora na ulazu u Rivu Boduli koja će biti jednosmjerna te na izlazu iz Wenzelove, budući da će se promet tom ulicom višestruko povećati.



Parkirališta




Uz novi prometni režim na Rivi Boduli novost je da će krajnja desna traka te ulice imati dvostruku funkciju. U vrijeme dolazaka i polazaka brodova služit će kao parkiralište za autobuse, a između tih termina, objašnjava voditelj projekta Rajko Račeta, predviđena je za parking osobnih vozila.


– Dvostruku namjenu dobiva i parkiralište na Rivi Boduli gdje će se, u danima polazaka dužobalne linije iz Rijeke, formirati kolone vozila za ukrcaj na brod. Ostalim će danima zadržati svoju sadašnju namjenu parkiranja osobnih vozila, a dobit će i novi ulaz iz Rive Boduli, dok izlaz ostaje prema Terminalu. Za kraće zaustavljanje radi iskrcaja ili ukrcaja putnika na brodove u osobne automobile oslobodit će se i parkiralište ispred zgrade Lučke kapetanije, a oko njega predviđena je i izgradnja novih sedam mjesta za taxi, te tri mjesta za parkiranje autobusa, kazao je Račeta.