Vremenska prognoza

Rimeteo analizirao kakvo nas vrijeme čeka do ponedjeljka

P. N.

Hladni prodor sa sjevera, koji nas očekuje u ponedjeljak / Foto Rimeteo

Hladni prodor sa sjevera, koji nas očekuje u ponedjeljak / Foto Rimeteo

Danas se očekuju izraženiji pljuskovi s grmljavinom, zbog čega se građani pozivaju na oprez



RIJEKA Državni hidrometeorološki zavod u povodu današnje promjene vremena za riječku regiju izdao je žuti Meteoalarm. Očekuje nas jaka bura s olujnim udarima. Srednja brzina vjetra bit će viša od 11 kilometara na sad, a najjači udari vjetra dosezat će 65 kilometara na sat. 


Građani se pozivaju da budu na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su, kažu, lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.


Očekuju se izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Količina oborine > 20 mm; Vjerojatnost grmljavine > 60 %. Građani se pozivaju na oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.




Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, kažu u DHMZ-u.


Analiza Rimetea


Ekipa Rimetea napravila je veliku analizu izgleda vremena na prijelazu iz kasnog ljeta u ranu jesen. Na sinoptičkoj karti Europe naši krajevi, još u četvrtak, nalazili su se pod utjecajem anticiklone koja se proteže od jugozapada prema sjeveroistoku Europe, dok je istovremeno na zapadu i sjeverozapadu bilo područje s čestim nestabilnostima uzrokovanim jakom ciklonom nad Skandinavijom te sustavom nad Ujedinjenim Kraljevstvom. Iznimka je jedino južno Sredozemlje na kojem se formirao sustav tropskih karakteristika.


No, taj trend vrlo brzo se mijenja, jer će  doći do pucanja anticiklone, što će omogućiti spuštanje hladne zračne mase s Arktika, a što će se osjetiti već početkom sljedećeg tjedna. Slijede dva hladna prodora, jedan u subotu, a drugi u ponedjeljak zbog kojih će vremenski obrazac prijeći iz kasnog ljeta u kasnu jesen, analizira Rimeteo.


Još u petak počela je promjena sinoptičke situacije nad Europom, spuštanjem hladne fronte sa sjeverozapada, iza koje na Europu stiže osjetno hladniji zrak, što se može vidjeti i na karti temperature na oko 1500 metara, na sjeverozapadu i zapadu Europe.


Foto Rimeteo


Foto Rimeteo



Vrijeme u subotu


Fronta će donijeti pad temperatura i lokalno izraženije grmljavinske nestabilnosti našem području tijekom subote. Naći ćemo se pod utjecajem frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, u sklopu ciklone nad Skandinavijom.


Prolazak fronte značit će i prolaznu promjenu vremena koja će se manifestirati kroz jače naoblačenje te mogućnost pljuskova s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i izraženiji, naročito u gorju i zaleđu obale.


Prije fronte puhat će vjetar južnih smjerova, a njenim prolaskom očekuje se okretanje vjetra na sjeverne smjerove uz jačanje i pad temperature. Tako u subotu navečer u gorju temperatura neće prelaziti 10°C, dok će se na Kvarneru kretati između 15 i 20°C, uz umjerenu do jaku buru s olujnim udarima.


Rimeteo u ilustraciji donosi predviđanje temperatura po visini u subotu u poslijepodnevnim satima.


Foto Rimeteo


Foto Rimeteo



Osjetno će osvježiti i pri tlu.


Foto Rimeteo


Foto Rimeteo



Vrijeme u nedjelju


U nedjelju će se duboka fronta nad Atlantikom povući prema Arktiku, što će omogućiti ponovno jačanje grebena nad našim područjem, zbog kojeg će se vrijeme smiriti, a u jugozapadnoj struji će pritjecati ponovno topliji zrak. Ova se situacija može vidjeti na sljedećoj karti rasporeda sustava.


Foto Rimeteo


Foto Rimeteo



Međutim, zatopljenje će biti samo prolaznog karaktera, analizira Rimeteo, jer će u ponedjeljak ojačati greben na Atlantiku, zbog kojeg će se otvoriti direktno strujanje s Arktika prema jugu Europe, po istočnoj strani tog grebena. 


Druga će fronta uspostaviti gotovo zimski obrazac vremena nad Europom, gdje će se direktno s Arktika spuštati hladan zrak pa postoje naznake da bi u drugoj polovici idućeg tjedna barem u višem gorju mogao pasti i prvi snijeg.


Prvi hladni prodor na ansambl izračunima još nije toliko vidljiv, ali zato se drugi itekako primijeti. Rimeteo donosi ansambl izračun za Rijeku, prikaz temperature i oborine.


Foto Rimeteo


Foto Rimeteo