Predstavljanje u deželi

Rijeku i Ljubljanu povezat će dvije linije vlaka dnevno! EPK spaja kvarnersku i slovensku metropolu

Alenka Juričić Bukarica

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ljubljana se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Ljubljanski gradonačelnik, koji je na čelu grada gotovo tri desetljeća, čestitao je Rijeci na projektu EPK-a, uz riječi "zaslužili ste"



LJUBLJANA – Odzvanjala su zvona u utorak točno u podne cijelim centrom Ljubljane. Grobnički dondolaši i Zametski zvončari pozvali su glasnom zvonjavom cijelo Tromostovlje, točnije Ljubljančane i brojne turiste koji su šetali gradom, da pogledaju i poslušaju, ali i kušaju što će im to Rijeka i riječki prsten ponuditi za koji mjesec, točnije kad budu Europska prijestolnica kulture.


U Ljubljani je, naime, održano cjelodnevno predstavljanje velikog kulturno-turističkog projekta EPK, koje je održano u dva dijela. Dnevno predstavljanje održano je na Tromostovlju, a započelo je već prijepodne nastupom Flash mobea, klape Nevera i Borisa Štoka.


Ljubljančani, ali i brojni turisti, imali su prilike saznati više o programu, kao i riječkoj turističkoj ponudi na štandovima, na kojima su se predstavile Turistička zajednica Kvarnera, kao i TZG Rijeka i TZ-i riječkog prstena. Bilo je tu i vrbničke žlahtine, bakarskih baškota, kostrenske torte…




Brojni prolaznici nisu propustili ni fotografiranje s meštrom Tonijem i kraljicom karnevala, draškim i zametskim maškarama, maškaronima iz grupe “Siti i pijani”, Bakarskom stražom i ostalima.


Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra, tako je kazala kako je interes velik, mnogi pitaju što je to Gradska straža Bakar, kušaju baškot.


– Drago nam je da smo se uključili i u promociju, s obzirom da je i naš kraj uključen u EPK, a gostima iz Slovenije smo jako blizu i dostupni autom. Te imamo što pokazati, rekla je direktorica TZG-a Bakra.


Sandra Svetić, direktorica TZO-a Kostrena je, pak, otkrila kako su prolaznici bili oduševljeni Kostrenskom tortom, autorskim radom slastičarnice “Snjeguljica”, za koju je pakiranje dizajnirao poznati dizajner, Kostrenjanin Juraj Zigman.



Viškovo se, primjerice, Ljubljančanima predstavilo svojom baštinom s prestižne UNESCO-ve liste.


– Željeli smo ukazati na našu nematerijalnu baštinu pod UNESCO-vom zaštitom, a riječ je o godišnjem pokladnom ophodu zvončara s područja Kastavštine, našim suhozidima i takozvanom dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, rekla je Marina Jurić, direktorica TZO-a Viškovo.


Sporazum o kulturnoj suradnji


Bilo je prilika i da se učvrste prijateljske veze dvaju gradova. Tako su Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane, i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, potpisali sporazum o kulturnoj suradnji.


Riječki je gradonačelnik podsjetio kako je ustvari na današnji dan prije punih četrdeset godina potpisan sporazuma o prijateljstvu Ljubljane i Rijeke.


– U tih četrdeset godina puno se toga promijenilo, uz ostalo, promijenili smo i državu. Međutim, prijateljstvo je ostalo trajno i veseli me da ćemo i ovim sporazumom o kulturnoj suradnji na neki način obilježiti tih četrdeset godina. Kao i predstaviti Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020.


Kroz ovaj projekt širimo europski duh, a time i duh prijateljstva te se nadam da će naše iskustvo pomoći i vama u vašoj kandidaturi, kazao je Obersnel.


Naime, Ljubljana se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2025. Ljubljanski gradonačelnik, koji je na čelu grada gotovo tri desetljeća, čestitao je Rijeci na projektu EPK-a, uz riječi “zaslužili ste”. Te naglasio kako se dva grada dobro razumiju i surađuju, te razmjenjuju dobre prakse pa je, primjerice, Rijeka i svoj komunalni holding gradila po uzoru na onaj ljubljanski. 



Dvije linije vlakom dnevno


Povezivanje Ljubljane i Rijeke, kako doznajemo, nije ostalo samo na kulturnim i turističkim vezama. Dva grada, naime, bit će puno bolje povezana i – vlakom.


– Drago nam je da možemo najaviti kako ćemo od 14. prosinca nadalje kroz čitavu 2020. između Ljubljane i Rijeke imati dvije linije vlakom dnevno. Bit će to odlična prilika za promociju Rijeke i Ljubljane, a isto tako dobar način da Riječani odu na, primjerice, Advent u Ljubljanu, a za Ljubljančane da dođu vidjeti što mi pripremamo za Advent, najavio je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, te otkrio kako je postignut dogovor da se organizira i posebna linija za samo otvorenje EPK-a 1. veljače iduće godine, a dodatne linije bi se po potrebi dodavale i u vrijeme većih događanja unutar EPK-a.


O samom predstavljanju u slovenskoj metropoli, čelni je čovjek riječkog TZ-a kazao kako je vrlo zadovoljan.


– Ovo je stvarno jedna lijepa promocija Rijeke i riječkog prstena i svega onoga što ćemo svi zajedno ponuditi u godini EPK-a, dodao je Škarpa.