Energetski tjedan

Rijeka i PGŽ su hrvatski lideri u energetskoj obnovi zgrada

Marinko Glavan

Zgrada OŠ Nikole Tesle ima novu fasadu / arhiva NL

Zgrada OŠ Nikole Tesle ima novu fasadu / arhiva NL

Danas i sutra Energetski tjedan se nastavlja u Krku i Skradu gdje će biti održane prezentacije i radionice



Rijeka i Primorsko-goranska županija predvodnici su po pitanju energetske obnove zgrada u Hrvatskoj, uz sufinanciranje sredstvima EU-a i Fonda za zaštitu okoliša, istaknuo je na otvaranju 7. Energetskog tjedna riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, posebno ističući kako su potrebu za učinkovitim korištenjem energije prepoznali i građani.


– To pokazuje i podatak o 91 višestambenoj zgradi čiji suvlasnici su već iskoristili mogućnosti sufinanciranja te obnovili fasade i krovišta, po čemu je Rijeka apsolutno prva u Hrvatskoj. Odlični rezultati ostvareni su i u Primorsko-goranskoj županiji, a da će tako i ostati pokazuje broj prijava na ovogodišnji natječaj za sufinanciranje, na koji je od ukupno 621 prijave, čak 128 stiglo iz naše županije, od čega ih je opet najviše iz Rijeke – kazao je Obersnel, koji je u uvodnom govoru istaknuo sve mjere koje Grad Rijeka već niz godina poduzima na smanjenju emisije stakleničkih plinova, korištenju obnovljivih izvora energije te učinkovitom korištenju energije, sukladno europskoj Povelji gradonačelnika, koju je kao gradonačelnik potpisao još 2009. godine.


Pročelnik županijskog Upravnog odjela za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan istaknuo je ulogu Regionalne energetske agencije Kvarner, koja je realizirala niz uspješnih projekata, jednako kao i jedinice lokalne samouprave na području županije, od kojih većina ima energetsku strategiju, ali ne kao mrtvo slovo na papiru, nego se projekti iz tih strategija ostvaruju.




Prvog dana Energetskog tjedna održana su dva plenarna predavanja na temu učinka energetske obnove na vizuru urbanog prostora te energetske obnove zgrada sufinancirane iz fondova EU-a, a danas i sutra Energetski tjedan se nastavlja u Krku i Skradu, gdje će biti održane prezentacije, predavanja i radionice na temu učinkovitoga gospodarenja energijom i iskorištavanja EU sredstava u tu svrhu.