Europa koja povezuje

Rijeka će 2020. biti veleposlanica RH: ‘Očekujemo dolazak 4.000.000 turista u grad na Rječini’

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hrvatsku i Rijeku iduće godine veže izniman značaj - Hrvatska je prva država koja predsjedava EU-om, a da je u isto vrijeme jedan njezin grad prijestolnica kulture, istaknuto je na konferenciji



RIJEKA – U riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana je konferencija posvećena predstavljanju drugoga stupa političkih prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije »Europa koja povezuje« na kojoj je sudjelovao niz ministara, ali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Konferencija je bila podijeljena u dva panela: Europa koja se povezuje kroz promet, digitalno društvo i energetiku te Europa koja povezuje svoje građane kroz kulturu, turizam i sport. Cilj konferencije je predstavljanje glavnih prioriteta šestomjesečnoga predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koji se odnose na povezivanje u prometnom, energetskom i digitalnom smislu i povezivanje kroz sport, turizam i kulturu.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da i Hrvatsku i Rijeku veže izniman značaj 2020. godine.




– Hrvatska će predsjedati Europskom unijom, a Rijeka je u istoj godini Europska prijestolnica kulture. Upravo kroz ova dva značajna događaja nastojat ćemo građanima prispodobiti da Europska unija i naše predsjedanje nisu rutinski i činovnički posao, već da je riječ o nečemu što se njih i te kako tiče i utječe na njihove živote.


Posebno nam je drago da je Rijeka Europska prijestolnica kulture pa će realizacijom toga događaja koji traje čitavu godinu na neki način biti veleposlanica Republike Hrvatske. Ova dva događaja omogućit će osnaživanje vidljivosti i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji, ali i Europske unije u Hrvatskoj. To je jedan od zadataka našega predsjedanja – izjavio je Grlić Radman.


Ambicije riječke luke


Tijekom prve panel rasprave naglašeno je da riječka luka ima ozbiljne ambicije dostići Kopar i Trst, a tome pomaže politika Vlade koja je omogućila ulaganje u lučku infrastrukturu na Brajdici i izgradnju Zagrebačke obale.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponovio je da je predsjedanje Europskom unijom izuzetno bitno za Hrvatsku, ali i za resor koji on pokriva.



– To nije formalnost i odrađivanje. To je dokaz da sjedimo ravnopravno za europskim stolom i da možemo raditi na pozicioniranju Hrvatske što je naš zadatak kada govorimo o pomorskoj i prometnoj infrastrukturi. Neke od tema koje ćemo otvarati su digitalizacija u pomorskom prometu te zaštita morskog okoliša.


Najavljujem da će se u prvoj polovici sljedeće godine jedno neformalno vijeće ministara na temu pomorstva sastati u Opatiji. Inzistirat ćemo na dovršetku transeuropske prometne mreže jer je to bitno za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, kao i za reviziju prometne mreže jer smo zainteresirani za koridor Baltik-Jadran.


Nama je uz riječku luku izuzetno važna i luka u Pločama i zato je potrebno odraditi taj dio posla jer bez europskih sredstava ne bi mogli financirati velike infrastrukturne projekte, a neki od njih se realiziraju u Rijeci. To je najbolji dokaz da građani i te kako imaju koristi od našega članstva u Europskoj uniji – poručio je Butković.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je da je Strategija energetskog razvoja Hrvatske do 2030. poslana u Sabor, a da će teme iz Strategije biti bitne i u kontekstu predsjedanja EU-om budući da su hrvatske i europske energetske politike slične.


– Naglasak je na održivoj proizvodnji i sigurnosti opskrbe. Integrirat ćemo se s ostalim članicama u smislu izgradnje infrastrukture, a jedan od ciljeva je smanjenje energetske ovisnosti i uvoza energije. Nastojat ćemo povećati domaću proizvodnju, realizirati projekt LNG terminala na Krku, osigurati istraživanja, ulagati u potencijale obnovljivih izvora energije. Upravo je LNG na Krku dokaz naše integriranosti i smanjivanja energetske ovisnosti europskog kontinenta.



Neizvjesni pregovori između Rusije i Ukrajine kada je riječ o plinu i ako se ove dvije zemlje ne dogovore, opet ćemo imati energetsku krizu. LNG terminal nam omogućava da ne ovisimo samo o jednom energetskom pravcu i na taj način smanjujemo energetsku ovisnost i integriramo se s europskim zemljama – pojasnio je Ćorić.


Na važnost digitalne transformacije kao ogromnog potencijala upozorili su državni tajnik Bernard Gršić i direktor Odašiljača i veza Mate Botica.


Tijekom drugog panela koji je promišljao Europu koja povezuje svoje građane kroz kulturu, turizam i sport ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je da je Hrvatska prva država koja predsjedava Europskom unijom, a u isto vrijeme jedan njezin grad je Europska prijestolnica kulture.


Potpora Rijeke


– Uloga Vlade i resornih ministarstava je dati podršku Rijeci u realizaciji programa koji je samostalno osmislila. Imali smo vrlo kvalitetnu suradnju i nastojat ćemo povezati ono što će se događati u Rijeci, ali i u Zagrebu s kulturnim programom u svim državama članicama Europske unije – najavila je Obuljen Koržinek.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da Rijeka ima podršku Vlade i da je ona vrlo konkretna.


– Ukupan program vrijedan je 30 milijuna eura, a Vlada je osigurala 10 milijuna eura. Imamo izuzetnu suradnju s ministarstvima kulture, turizma, ali i mora, prometa i infrastrukture, kao i potporu premijera Andreja Plenkovića. Ovo je izuzetna prilika i za Rijeku i za Hrvatsku jer ćemo se pozicionirati u turističkom i kulturnom smislu.


Naš program ima preko 600 različitih događanja, a kada je riječ o infrastrukturi, izgradit će se Art kvart u bivšemu Benčiću u koji će se smjestiti gotovo sve riječke kulturne institucije – Muzej grada u Upravnu zgradu Palače šećerane, jedne od najljepših baroknih palača, tamo je već Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji će dobiti još dva kata, otvorit će se jedinstvena Dječja kuća, a Gradska knjižnica će dobiti novu zgradu.


Tu je i rekonstrukcija broda Galeb koji bi uskoro trebao krenuti prema brodogradilištu i uvjereni smo da će postati turistička atrakcija. U infrastrukturu je uloženo preko 300 milijuna kuna – naveo je Obersnel.


Cappelli: Očekujemo dolazak 4 milijuna turista u Rijeku


Ministar turizma Gari Cappelli ponovio je da se tijekom sljedeće godine očekuje dolazak četiri milijuna turista u Rijeku.



– To će svakako biti plus i za hrvatski turizam koji je ove godine prvi put prestigao brojku od 20 milijuna turista, a tek nas očekuju brojna adventska događanja. Tijekom ove godine povećani su prihodi za pet posto u odnosu na prošlu godinu.


Naš utjecaj vidio se i na nedavnom sajmu u Londonu, a koji je dodatno pojačan zbog toga što predsjedamo EU-om i tijekom tih pola godine nastojat ćemo uobličiti Deklaraciju o održivom razvoju i vjerujem da će ona biti potpisana. To bi omogućilo stvaranje financijskog okvira za povlačenje europskih sredstava za implementaciju zaključaka iz Deklaracije. – zaključio je Cappelli.