Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Veliki iskorak

Rijeka Marketplace: Sva turistička ponuda Rijeke na jednom mjestu i to uz blockchain tehnologiju

Rijeka Marketplace: Sva turistička ponuda Rijeke na jednom mjestu i to uz blockchain tehnologiju
Rijeka Marketplace: Sva turistička ponuda Rijeke na jednom mjestu i to uz blockchain tehnologiju
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 15:18 2019-07-12T15:18:25+02:00

 Projekt nam omogućava da napravimo velik iskorak u ponudi grada. Možda i puno veći nego smo i sami svjesni, rekao je Petar Škarpa

Rijeka Marketplace inovativna je digitalna platforma Turističke zajednice grada Rijeke, razvijena na blockchain tehnologiji, a predstavlja temeljnu infrastrukturu za razvoj pametne destinacije Rijeke i njene okolice.

Istaknuto je to danas na predstavljanju nove digitalne platforme o kojoj su govorili Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke, Michael Hasler, predstavnik tvrtke JuiceCommerce te Maša Radišić predstavnica tvrtki Multilink i Digital Media.

Riječ je, naime, o projektu koji je pokrenut prošle godine i to s idejom da se na jednom mjestu objedini sva turistička ponuda Rijeke.

Ono po čemu je ovaj projekt specifičan jest i to što se temelji na takozvanoj blockchain tehnologiji, na kojoj se danas razvijaju, primjerice, kriptovalute.

I ovo je prvi primjer u svijetu da se ova tehnologija koristi u turističke svrhe.

- Projekt nam omogućava da napravimo velik iskorak u ponudi grada. Možda i puno veći nego smo i sami svjesni. Naime, ovo je potpuno inovativna platforma na kojoj se susreću kompletna turistička ponuda i potražnja, odnosno turistima, a i našim sugrađanima, se pruža mogućnost da na jednostavan način koriste sve usluge u gradu, a našim poduzetnicima da postanu digitalni i da lakše dođu do kupaca. Ideja je da za iduću godinu pružimo zaokruženu infrastrukturu za informiranje i kupnju programa, kazao je Škarpa te dodao da do kraja ove godine platforma mora biti puna i mora mogućiti brzi razvoj turističkih proizvoda.

Foto: M. GRACIN

Za sada su na www.rijekamarketplace.com podignuta sva događanja u gradu, mogu se kupiti ulaznice u muzeje i atrakcije, tu su i tranferi te izleti iz Rijeke, a sljedeće će se na platformu postaviti i turističke kartice, proizvodi, poput suvenira i ostalog, kao i sustav prijave za kongrese.

Mogućnosti koje ova platforma daju su direktan marketing, promocija, razvoj loyality kartica poput kartice iznajmljivača, i ostalog. Također za pametne telefone je napravljena aplikacija Rijeka wallet, odnosno e-novčanik, sa svim funkcionalnostima koje nudi ovaj projekt pa se i samo s pametnim telefonom mogu jednostavno i brzo kupiti turističke usluge.

Riječki je gradonačelnik istaknuo kako se s implementacijom ove aplikacije Rijeka svrstala u sam vrh inovativnih rješenja u turizmu.

- To je i logično obzirom da je Rijeka prepoznata kao lider u digitalizaciji i razvoju projekata na tragu strategije razvoja pametnih gradova, rekao je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.