Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Pobjeda udruge Roda

Riječko rodilište prestaje naplaćivati prisustvo pratnje na porodu

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2014. u 11:23 2014-12-19T11:23:15+01:00

Pokušali smo sagledati sve uvjete kako bismo poboljšali, ne građevinske i medicinske uvjete, već odnose koji vladaju u rodilištu, kazao je prof. dr. Herman Haller najavljujući formiranje skupina u kojima neće sudjelovati samo ekipe rodilišta, već majke, predstavnici komore primalja te Povjerenstvo za perinatalnu medicinu Ministarstva zdravlja

RIJEKA - Sanacijsko vijeće Kliničkog bolničkog centra Rijeka donijelo je odluku o prestanku naplaćivanja prisustva pratnje na porodu u riječkom rodilištu. To je ujedno i prvi konkretan potez jednog rodilišta u okviru projekta »Prekinimo šutnju« udruge RODA čiji je cilj postizanje humanog i dostojanstvenog tretmana trudnica i rodilja u hrvatskim rodilištima.

U KBC-u Rijeka jučer je održan i prvi sastanak predstavnika udruge RODA, uprave riječke bolnice, Ministarstva zdravlja te Hrvatske komore primalja čime je ujedno i najavljen početak nadzora po hrvatskim rodilištima koji je motiviran dramatičnim ispovjestima rodilja o lošim iskustvima pri porodu koji je nedavno u okviru akcije RODA šokirao javnost.

   – Povod ovom sastanku aktualna je situacija koja se pojavila u medijima i ispovijesti majki koje su bile navedene. S obzirom na to da riječko rodilište njeguje tradiciju rodilišta prijatelja djece, da Rijeka ima studij za primalje te odnedavno i zdravstveni studij, pokušali smo sagledati sve uvjete kako bismo poboljšali, ne građevinske i medicinske uvjete, već odnose koji vladaju u rodilištu, kazao je prof. dr. Herman Haller najavljujući formiranje skupina u kojima neće sudjelovati samo ekipe rodilišta, već majke, predstavnici komore primalja te Povjerenstvo za perinatalnu medicinu Ministarstva zdravlja. Cilj je sagledati sve aspekte struke i ostale aspekte koji utječu na boravak trudnica i rodilja u rodilištima, kao i stvoriti preduvjete za izmjene zakonske regulative koja bi učinila promjenu u definiranju odgovornosti primalja prema zakonu, ali i HZZO-u.

   Pomoćnik ministra zdravlja i predsjednik sanacijskih vijeća riječke bolnice dr. Dragan Korolija-Marinić poručio je da će se iz riječkog rodilišta započeti sa svim pomacima koji su bitni za dobivanje rodilišta prijatelja majki.

   – To sve činimo s ciljem osiguravanja sigurnosti poroda posebno u rodilištima najviše kategorije kao što je riječko, gdje imamo zastupljene sve vrste poroda, istaknuo je Korolija Marinić.

   O inspekcijama koje bi po hrvatskim rodilištima trebale krenuti početkom iduće godine rekao je će to biti sustavni planirani nadzor, a posebna pažnju posvetit će se postupanju s rodiljama i postojanju informiranog pristanka.

   Daniela Drandić iz RODA-e izrazila je zadovoljstvo što se napokon došlo nadomak realizacije projekta rodilišta prijatelja majki.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.