Raspisan natječaj

Riječki vrtići: Šestomjesečne bebe od jeseni i u “Veseljku”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci ponudit će se i u podcentrima Krijesnica i Turnić. U takav program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza navrši šest mjeseci



RIJEKA Upravno vijeće Dječjeg vrtića Rijeka raspisalo je natječaj za upis djece u tu predškolsku ustanovu za iduću pedagošku godinu i to na način da će se od 23. do 27. travnja podnositi prijave postojećih korisnika vrtića, dok će se postupak prijava za nove korisnike odvijati od 7. do 11. svibnja. S obzirom na to da je svim roditeljima čija su djeca ovu pedagošku godinu pohađala vrtić zajamčeno upisno mjesto u narednoj pedagoškoj godini, ta će djeca popuniti više od dvije trećine upisnog kapaciteta, a prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, novoupisanima će se ove godine ponuditi osamstotinjak upisnih mjesta.


– Riječ je o broju djece koja odlaze u školu. Kao i prošle, i ove godine roditeljima pružamo mogućnost da prijavu za upis obave on-line putem, čime ćemo im olakšati postupak upisa. Nije potrebno dolaziti u Centar predškolskog odgoja, već se svi dokumenti i postupak prijave obavljaju on-line, a mogućnost e-upisa lani smo uveli među prvima u Hrvatskoj – kaže Guštin.


Prednost pri upisu


Za one koji se neće odlučiti na on-line prijave postupak prijava za upis provodi se u Centrima predškolskog odgoja i to na način da se u CPO Potok prijavljuju zainteresirani za podcentre Potok, Rastočine, Drenova, Mlaka i Topolino, u CPO Sušak za podcentre: Vežica, Galeb, Morčić, Đurđice, Pčelice, Bulevard i Veseljko, u CPO Turnić za podcentre: Mavrica, Turnić, Krnjevo, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Pehlin i Radost, u CPO Maestral za podcentre: Kvarner, Maestral, Delfin, Belveder, Gabbiano i Vidrice te u CPO Zamet za podcentre: Zamet, Oblačić, Krijesnica, Mirta, Gardelin i Srdoči.




Prijave se primaju od 12 do 18 sati, a privremeni rezultati prijava bit će objavljeni na oglasnim pločama svih podcentara predškolskog odgoja 30. svibnja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 19. lipnja. Kao i dosad, prednost pri upisu imaju djeca čija oba roditelja imaju prebivalište u Rijeci, a sljedeća na listi prvenstva su djeca čiji jedan roditelj ima riječku adresu, dok će se tek na kraju razmatrati prijave one djece čiji roditelji žive izvan riječkog područja.


Potpisani ugovor


Osim ispunjenog obrasca prijave, za prijavu djeteta roditelji su dužni dostaviti potpisani ugovor s popratnom dokumentacijom koja uključuje predočenje prosjeka plaće za posljednja tri mjeseca ili pak uvjerenja o radnom odnosu, presliku izvoda iz matične knjige rođenih za novoupisanu djecu, kao i niz drugih dokumenata, ovisno o kakvoj se obiteljskoj situaciji radi. Kao i svake godine, roditeljima se u pojedinim podcentrima nudi mogućnost upisa djece u specifične programe, a od ove godine u istočnom dijelu Rijeke u kojem su se izgradnjom novih vrtića povećali smještajni kapaciteti ponudit će se i novi programi.


– U Podcentru Morčić nudit će se program ranog učenja engleskog jezika, a u Podcentru Đurđice program ranog učenja talijanskog jezika, dok će se u Podcentru Veseljko ponuditi jaslički program za djecu od šest mjeseci do godine dana starosti – najavljuje ravnateljica.


Cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci ponudit će se i u podcentrima Krijesnica i Turnić, a riječ je o podcentrima u kojima se takav program i do sada provodio. U takav program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza tekuće kalendarske godine navrši šest mjeseci, dok se u redovan jaslički program može upisati dijete koje do tog datuma navrši prvu godinu života, a u vrtićki program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza navrši tri godine života.



Prednost pri upisu djeca ostvaruju prema redu prvenstva i to: djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca zaposlenih roditelja, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca iz obitelji s troje ili više djece te djeca roditelja koji primaju dječji doplatak. Sudjelovanje roditelja u cijeni dječjeg vrtića iduće se godine neće mijenjati i ovisno o prihodima roditelja iznosit će, kao i do sada, 550, 600 ili 720 kuna.



Sportski program


Poput prijašnjih godina sportski program ponudit će se u podcentrima Zamet, Krnjevo, Galeb, Mavrica i Drenova, dok se program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi u podcentrima Potok, Rastočine i Gardelin, a u podcentru Bulevard nastavit će se provoditi program s elementima waldorfske pedagogije. U podcentru Radost provodi se program ranog učenja engleskoga jezika s elementima informatičke pismenosti, a u podcentrima Krijesnica, Kvarner, Vežica i Potok program ranog učenja engleskoga jezika.


Rano učenje talijanskoga provodi se u podcentrima Podmurvice, Morčić i Pehlin, dok se cjelodnevni smjenski jaslički i vrtićki program provodi u podcentru Potok. Redoviti program na talijanskom jeziku obogaćen elementima nacionalne kulture provodi se u podcentrima Mirta, Gardelin, Zvonimir Cviić, Topolino, Belveder i Gabbiano, dok se u Mirti ujedno provodi i jaslički program na talijanskom.


Program za djecu s teškoćama u razvoju provodi se u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko, a jaslički program za djecu s navršenih šest mjeseci u podcentrima Krijesnica i Turnić. Programe obogaćene specifičnim sadržajima roditelji dodatno plaćaju – mjesečni iznos za sportske programe je 250 kuna, programe ranog učenja talijanskog i engleskog 280 kuna, dok se rano učenje engleskog s elementima informatičke pismenosti plaća dodatnih 300 kuna.