Subvencije smještaja

Riječki studenti bez subvencija, a šef Zbora dijeli lekcije novinarima

Ingrid Šestan Kučić

Kruno Topolski - nedjeljom ne radi, ponedjeljkom nema vremena  / arhiva NL

Kruno Topolski - nedjeljom ne radi, ponedjeljkom nema vremena / arhiva NL

Na naš upit kada studenti mogu očekivati novac koji im pripada predsjednik Studentskog zbora Kruno Topolski nam zahvaljuje na upitu te nam daje packe, jer ne poštujemo njegovo »privatno vrijeme i ne radimo u skladu s pravilima novinarske struke«



Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak u ponoć na svojim je web stranicama objavio »Obavijest o isplati subvencija – studentsko naselje Trsat«.


Obavijest je objavljena tek nakon što je naš list, potaknut pritužbama studenata da već mjesecima čekaju na subvencije za smještaj u studentskim paviljonima na Trsatu, uputio dopis Studentskom zboru s upitom zbog čega subvencije kasne i kada ih studenti mogu očekivati. Naime, subvencije su im obećane još u rujnu prilikom useljenja u nove paviljone, a zadatak izrade modela subvencioniranja smještaja pripao je Studentskom zboru.


Istom je tijelu dan zadatak da izradi i listu studenata koji imaju pravo na subvenciju ovisno o financijskim prilikama, a riječ je o 370 studenata, što je više od pola stanovnika studentskog naselja u Kampusu. Studenti su početkom veljače dobili obavijest da će ovisno o svom socio ekonomskom statusu biti smješteni u tri kategorije te da će isplata subvencija biti početkom ožujka.




Međutim, sve do ovog tjedna modelu subevncioniranja nije bilo ni traga, kao ni obećanim listama s imenima studenata koji ostvaruju to pravo. Liste još uvijek ne postoje, a objavljena najnovija obavijest studentima koji mjesecima čekaju subvencije neće previše pomoći. Dobili su samo suosjećanje studentskih predstavnika koji u svojoj obavijesti navode kako su svjesni situacije u kojoj se studenti nalaze te razumiju da je prošlo dosta vremena od donesene odluke, a ujedno mole studente za strpljenje i razumijevanje.



Za razliku od predsjednika Studentskog zbora koji nije našao dva dana vremena da pojasni što se sa subvencijama događa i kada ih studenti mogu očekivati rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin jučer je najavio da će se s isplatom subvencija započeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.


– Subvencije će se isplaćivati semestralno i to unatrag, jer se samo tako može znati koliko je tko boravio u domu i je li nastavio studij, najavljuje rektor.


Na pitanje zbog čega studenti tako dugo čekaju na isplatu subvencija rektor odgovara da je riječ o uvođenju potpuno novog modela koji se prvi put razvija, a u međuvremenu je došlo i do promjene poreznih zakona koji se tiču modela te je sve to oteglo njegovu izradu.



Pravila struke


Zbog čega model nije izrađen na vrijeme te je 370 studenata uskraćeno za svoja prava predstavnici Studentskog zbora ne objašnjavaju, a isto objašnjenje uskratili su i našem listu. Na naš upit o tome gdje je »zapelo« i kada studenti mogu očekivati novac koji im pripada predsjednik Studentskog zbora Kruno Topolski ne želi odgovoriti.


Umjesto objašnjenja jučer smo dobili mail u kojem nam zahvaljuje na upitu te nam daje packe, jer ne poštujemo njegovo »privatno vrijeme i ne radimo u skladu s pravilima novinarske struke«. Ono što je predsjednika Studentskog zbora jako naljutilo činjenica je da smo mu upit mailom poslali u nedjelju poslijepodne, a to je vrijeme za njega očito svetinja i mail naše redakcije jako ga je uznemirio.


Topolski nas u svom mailu dalje poučava o tome kada je službeno radno vrijeme Rektorata te da službenu korespodenciju trebamo obavljati samo u tom vremenu iako nam se u tom istom službenom radnom vremenu u ponedjeljak nije udostojio javiti na telefon, jer je bio zauzet sastancima. Predsjednik studentskog zbora nadalje pojašnjava kako su mu sastanci u ponedjeljak kasno završili pa nam se nije želio javiti kako nas ne bi uznemiravao u vrijeme neradnih sati te nas poučava o Zakonu o pravu na pristup informacijama.


O tom Zakonu sam očito ne zna baš ništa, jer nas upućuje na Katalog informacija Sveučilišta u Rijeci, a ono što smo u svom upitu tražili nije bio nikakav dokument, već komentar ili objašnjenje zabog čega je nekoliko stotina studenata još uvijek bez subvencija i kada ih mogu očekivati.


Neradna nedjelja


Iako je Topolski našao vremena da nas poduči novinarskom poslu u mailu u kojem naširoko objašnjava pravila službene korenspodencije nije našao za shodno da odgovori na naša pitanja koja tište njegove kolege.


Sve što smo iz njegovog odgovora uspjeli saznati je da je pobornik inicijative ozakonjenja neradne nedjelje, a o subvencijama ni slova. Izgledno je da Topolski neodogovaranjem na novinarska pitanja smatra kako odgovornost prema javnosti nema pa tako ni prema svojim kolegama koji su nakon nemogućnosti dobivanja odgovora od Studentskog zbora zatražili pomoć naše redakcije.


Predsjedniku Studentskog zbora očito treba objasniti da upit o nastalom problemu dobio u nedjelju kako bi u ponedjeljak za vrijeme svog službenog radnog vremena imao dovoljno vremena da nam odgovori na pitanje, što nije učinio.


Potrebno mu je pojasniti i da novinari radno vrijeme nemaju, jer događaji ne nastaju samo od 8 do 16 sati radnim danom, a očito mu je potrebno pojasniti i da obnaša funkciju koja sa sobom ne nosi samo povlastice, već i obveze, kao i odgovornost prema cjelokupnoj studentskoj populaciji koju predstavlja i čija prava mora štititi.


Subvencije su studentima obećane još u rujnu pri useljenju u nove paviljone