Uspješni u poslu

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka



RIJEKA Za 2018. godinu pametnim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su Bjelovar, Poreč, Pula, Rijeka i Vrgorac, a na njihovom je području u 2017. bilo ukupno 9.540 poduzetnika, koji su imali 61.924 zaposlena, navodi se u izvješću Financijske agencije, prema čijim podacima upravo poduzetnici iz Rijeke, kojih je i najviše u okviru promatranih gradova (4.568), najbolje stoje prema nekima od pokazatelja, primjerice ostvarili su najveći pozitivan konsolidirani financijski rezultat te iskazali najvišu novostvorenu vrijednost.


Najveći rast ukupnih prihoda ostvarili su pak poduzetnici sa sjedištem u Puli (25,2 posto), slijede poduzetnici Poreča (15,7 posto) i Rijeke (9,2 posto), a najmanji su rast prihoda ostvarili poduzetnici Vrgorca (0,5 posto). U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je, kako smo već naveli, ostvaren u Rijeci, i to 817 milijuna kuna.


Teret Uljanika


U Fini vele da je jedino Pula iskazala negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Na ovaj rezultat poduzetnika Pule, objašnjavaju, najveći je utjecaj imalo Uljanik Brodogradilište d.d., koje je iskazalo gubitak u iznosu od 1,2 milijarde kuna.




Nadalje, najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču (5.864 kuna), a najniža kod poduzetnika sa sjedištem u Bjelovaru (4.106 kune). Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu s 819 tisuće kuna, a slijede ih poduzetnici Rijeke sa 667 tisuća kuna, Pule sa 628 tisuća kuna, Poreča sa 609 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika Bjelovara produktivnost bila najmanja i iznosila je 530 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini na razini RH je iznosila 768 tisuća kuna.



U posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova, u svijetu je oko osam tisuća gradova »pretvoreno« u pametne gradove. Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova, navodi se u Fininom izvješću. Za 2018. godinu pametnim gradovima u Hrvatskoj proglašeni su Bjelovar, Poreč, Pula, Rijeka i Vrgorac.



Prema pokazateljima uspješnosti poslovanja, poduzetnici Poreča iskazali su više vrijednosti u odnosu na poduzetnike drugih pametnih gradova i to prema pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja 110,50 posto, rentabilnosti prometa (neto) 8,72 posto i rentabilnosti ukupne imovine (neto) 3,80 posto. Prema pokazatelju rentabilnosti vlastitog kapitala najviše su vrijednosti iskazali poduzetnici Rijeke (9,75 posto), a najmanje poduzetnici Pule (-57,34 posto).


U razdoblju od 2012. do 2017. godine poduzetnici sa sjedištem u Rijeci iskazali su najveću novostvorenu vrijednost, izuzev 2014. godine kada su poduzetnici Splita iskazali najvišu novostvorenu vrijednost. U 2017. godini poduzetnici Rijeke iskazali su novostvorenu vrijednost u iznosu od 5,7 milijardi kuna, a najmanju novostvorenu vrijednost iskazali su poduzetnici Vrgorca u iznosu od 228,8 milijuna kuna. Ukupno ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u svih pet pametnih gradova u 2017. godini iznosi 10,1 milijardu kuna, što je udio od 5,8 posto u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u RH (173,9 milijardi kuna).


Poreč, pa Pula


Najviša prosječna mjesečna neto plaća u 2017. godini obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču i iznosila je 5.864 kuna, što je 9,2 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.372 kune) i 11,2 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini 5 pametnih gradova (5.273 kune).


Viša prosječna mjesečna neto plaća od prosjeka na razini RH obračunata je i zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Puli (5.523 kune), dok je zaposlenima kod poduzetnika u Rijeci, Vrgorcu i Bjelovaru obračunata niža plaća od prosjeka na razini RH. Najniža prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Bjelovaru u iznosu od 4.106 kune, navodi se u prilogu Fine.