Mladi u poduzetništvu

Riječki poduzetnici na Forumu CTK Rijeka hrabrili mlade s idejom da pokrenu svoju priču

Sanja Gašpert

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka



RIJEKA – Na sedmom forumu Mladi u poduzetništvu, koji je organiziran u Centru tehničke kulture Rijeka, predstavljene su novosti za mlade i buduće poduzetnike. Koje poticaje, usluge i infrastrukturu imaju na raspolaganju, objasnili su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i predstavnici CTK-a Rijeka, dok su svoj put u poduzetničke vode predstavili psihologica Rebeka Bulat, dizajnerica torbi Petra Vukelić, vlasnik Rakhia bara i cluba bara Stop Matija Blažević i vlasnik aplikacije Matija Lukanić. Cilj je da riječki poduzetnici vlastitim primjerom ohrabre i upute mlade s idejom na korak dalje te da pokrenu svoju priču.


Forum je započeo predstavljanjem pozitivne priče iz Rijeke te su vlasnici Rakhia bara i Stopa, Matija Blažević i Matej Raguzin, ispričali svoju poduzetničku priču. S još tri riječka kafića, Stop, Garcon i Modesto osmislili su party koncept Đir po starom gradu koji je postao hit izlazak za riječke studente.


Nedavno su proslavili petu godišnjicu i okupljaju sve veći broj mladih Riječana te smo na Forumu čuli njihovu poslovnu priču koja se proširila puno dalje od njihova prvog projekta Đir po starom gradu koju su pokrenuli kao studenti.




Aplikaciju za povezivanje glazbenika i bendova u Hrvatskoj Jammeet predstavio je Matija Lukanić, član 10. generacije Startup Inkubator Rijeka. Voditeljica Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak Vesna Bartolović Stančić predstavila je mogućnosti kreditiranja kroz program Poduzetništvo mladih, žena i početnika ulaganja u osnovna sredstva s ciljem pokretanja poslovanja, modernizacije poslovanja, uvođenja novih tehnologija, povećanja kapaciteta, razvoja i uvođenja novih proizvoda ili usluga, poticanja novog zapošljavanja i slično.


Njihove programe koristila je Rebeka Bulat, vlasnica Privatne psihološke prakse u Rijeci, koja je prezentirala svoj put u poduzetničke vode i otkrila je u kojem se trenutku odlučila za HBOR kreditiranje. Potporu za samozapošljavanje koja se dodjeljuje nezaposlenim osobama za pokretanje posla predstavio je Hrvoje Tramontana, savjetnik za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


– Odabrali smo baš ovu mjeru na Forumu jer će nam svoj posao predstaviti mlada riječka poduzetnica kojoj je njihova potpora u startu pomogla i danas vodi uspješan posao. Petra Vukelić svoje ručno rađene torbe prodaje diljem svijeta i predstavila je svoj brend Kalla.


Saznat ćemo kada se odlučila za pokretanje weba i širenje na inozemno tržište. Petra je prva Hrvatica koja svoje torbe prodaje preko svjetski popularnog webshopa za žene i muškarca ASOS marketa, ali se mogu naći i u Croatia in a box, specijaliziranoj trgovini za hrvatske dizajnere u Rijeci, istaknuto je.


Loris Rašpolić, koordinator obrazovnih programa CTK-a Rijeka u svom predavanju objasnio je osnovne korake za pokretanje weba, za što je potreban i koristan u poslovanju, kako bi trebao izgledati te koja je razlika između web sajta i webshopa te druge podatke vezane za pokretanje weba koje bi poduzetniku početniku mogle koristiti.


Forum je realiziran u sklopu Kluba za mlade RI connect koji financijski podržavaju Ministarstvo demografije, PGŽ i Grad Rijeka