Smotra pčelarstva

Riječki medenjak 2019. 25. i 26. listopada u dvorani Zamet

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Od 25. do 26. listopada u dvorani Centar Zamet održat će se Riječki medenjak 2019. godine – smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije, najavili su na koferenciji za novinare predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruge proizvođača meduna Branko Vidmar, Dražen Lušić iz Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda te suradnica za promociju i razvoj autohtonih proizvoda Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a Teodora Cimaš.


Manifestacija Riječki medenjak 2019. organizira se po šesti put, a predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara plavo-zelene županije u cilju promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete medova s područja županije i šire te uz mogućnost prodaje i degustacije. Cilj je jasan, istaknuo je Dražen Lušić, popularizirati med i povećati njegovu potrošnju.


Uz med, proizvode od meda (propolis, matična mliječ, medica i još puno toga), posjetitelji će moći vidjeti i pčelarsku opremu, a pripremljen je i popratni program – radionice za djecu, bit će organiziran medni doručak, održat će se Zlatno ulište 2019. godine (ocjenjivanje kvalitete meda), a tu je i stručni edukacijski program.




Ulaz na događaj je slobodan, a organizatori Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i primorsko-goranski pčelarski savez pozvali su sve zainteresirane da se odazovu događaju s posebnim naglaskom na djecu.


Teodora Cimaš iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj je podsjetila na projekte koji prate pčelarsku djelatnost u Primorsko-goranskoj županiji, riječ je o Motrenju medenja priobalja, Liburnije i otoka Primorsko-goranske županije, Mednom poljupcu (koji se organizira na Valentinovo), a pokrenut je i postupak izvornosti za med od kadulje.