Prvi u Hrvatskoj

Riječki liječnici otkrili detalje: ‘Ovako smo ugradili najmanji pacemaker na svijetu’

Portal Novilist.hr

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Prvi put u Hrvatskoj u riječkoj je bolnici izveden inovativni kardiološki zahvat



RIJEKA U KBC-u Rijeka u petak je izveden revolucionaran zahvat. Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu: ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu.


Veličine je kapsule, točnije dužine 25 milimetara. Implantiran je direktno u srce, u dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma.


Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa – elektrofiziologa riječke bolnice.




– Ovaj se revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje direktno u srce bolesnika bez kirurških rezova. Postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Implantacija ove “kardiokapsule“ vrši se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca, objasnili su u KBC-u Rijeka.



Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup, pojašnjavaju, ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata. U prosjeku, trajnost standardnog elektrostimulatora je 8 do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina.



– Trenutno je indiciran samo u bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacijskog sustava, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne žile, što onemogućava ugradnju standardnog pacemakera, ističu u KBC-u Rijeka.



KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava (pacemakera) u Hrvatskoj. Postupci ekstrakcije elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije.