Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Nezadovoljni su

Riječki SDP-ovci poslali apel Vladi: 'Ministar Kujundžić treba otići, sustav je u kolapsu'

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 17:34 2019-07-09T17:34:01+02:00

RIJEKA - Glavni koordinator za SDP-ove zdravstvene polike Saša Srića i gradski vijećnik Aleksandar Bulog poslali su iz Rijeke apel Vladi da poduzme sve da se zaustavi kolaps zdravstvenog sustava, u kojemu je jedan od većih problema nedostatak kadra.

Stanje je toliko neodrživo u cijelom sustavu, kazali su, da bi premijer trebao razmisliti da u rekonstrukciji Vlade "rekonstruira" i samog ministra Milana Kujundžića, koji nije zadovoljio na tom mjestu.

- Ignorira javnost, ne nudi rješenja, donosi odluke koje štete sustavu, svađa se sa svima, složili su se Srića i Bulog.

Govoreći o problemima s medicinskim kadrom, Bulog ističe da danas u hrvatskim bolnicama dolazi samo jedna medicinska sestra ili tehničar na 20 pacijenata, a u noćnim smjenama zaposleni već padaju s nogu. Sestre čine 50 posto zaposlenih u zdravstvu i njihov je značaj ogroman, a uz to što rade prekovremeno, još su i potplaćene, rekao je Bulog.

Isto je i s liječnicima - i oni vode pravne bitke s poslodavcima, odnosno svojim bolnicama, koje im ne isplaćuju prekovremene sate, na temelju čega se dug u zdravstvu za podmirenje tih izgubljenih sporova već popeo na oko dvije milijarde kuna ukupno, a sporova će biti još, kazao je.

Nije bolje ni u obiteljskoj medicini: trenutno nedostaje 186 timova u toj mreži, a od sredine 2020. godine stupa na snagu i nova EU direktiva koja propisuje da su i obiteljski liječnici moraju imati specijalizaciju. No, sada je ima tek polovina njih, pa će i to postati problem, upozorio je Bulog.

Saša Srića iznosi SDP-ova rješenja za popravljanje stanja: prvo, to je sustav otvorenih vrata, koji bi omogućio da liječnici rade u bolničkim ustanovama i nakon 16 sati, čime bi se u pogon stavili i medicinski uređaji koji su sada tek polovično iskorišteni.

Time bi se riješile liste čekanja, a danas se za mrenu primjerice čeka i do dvije i pol godine. Također, prijedlog je i da laboratoriji u domovima zdravlja rade 24 sata, čime bi se dijagnostika obavljala bliže građanima i cijeli sustav bio efikasniji, kao i da domovi zdravlja imaju i specijaliste na raspolaganju.

SDP je naravno i protiv tihe privatizacije zdravstva koja se događa, te za reformu sustava hitne medicinske pomoći, kao i zastarjelog sustava HZZO-a. Također, ukidanje pripravničkog staža za liječnike je potpuno neprihvatljivo i nastat će panika u sustavu, zaključio je Srića.

- Zbog svega toga jedino ostavka, odnosno odlazak ministra Kujundžića ima smisla, kazali su SDP-ovci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu