Milinović i Ostrogović

Riječki HDZ: Obersnel se boji rasprave o poslovanju gradskih tvrtki

Damir Cupać

HDZ Rijeka, Ivona Milinović, Josip Ostrogović, Grad Rijeka, komunalna društva, Gradsko vijeće Grada Rijeke,

HDZ Rijeka, Ivona Milinović, Josip Ostrogović, Grad Rijeka, komunalna društva, Gradsko vijeće Grada Rijeke,

Građani imaju pravo znati zbog čega plaćaju visoke račune, dok je gradonačelniku jedino bitno da se povise cijene kada on misli da to treba. A rasprave se boji, uvjerena je Milinović



RIJEKA – Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović najavila je da će njezina stranka iskoristiti proceduru po Poslovniku Gradskog vijeća kako bi se na dnevnom redu gradskog parlamenta našla rasprava o poslovanju komunalnih poduzeća. Njezino je ocjena da je gradonačelnik Vojko Obersnel povukao te točke s dnevnog reda jer se boji rasprave o poslovanju gradskih poduzeća.


– Mi i vijećnici Srednjega bloka tražili smo da se izvješća o poslovanju dorade i dostave u primjerenom obliku, odnosno da dobijemo za svako društvo zaseban materijal. Gradske tvrtke na godišnjoj razini ostvaruju prihode od pola milijarde kuna i neprimjereno je da se sve to stavi u jedan materijal. Osim toga, na taj način nas se tjera da glasujemo skupno o svima, a to ne bi bilo pošteno jer rad nekih tvrtki podržavamo, a nekih ne.


Jedna od stvari koja nas zanima koliko svako komunalno društvo plaća usluge Ri stana, privatne tvrtke, ali tih podataka nema. A razumno je postaviti pitanje treba li taj posao raditi privatna tvrtka, izjavila je Milinović.




Ona je dodala da vijećnici njezine stranke nisu imali loše namjere kada su izašli s prijedlogom o doradi materijala te da je reakcija Vojka Obersnela u stilu Željka Keruma – napravio sam to tako jer mogu, u potpunosti neprimjerena.


– Argument da su se te točke našle na dnevnom redu kao čin dobre volje gradonačelnika ne stoji. Zar zakonodavac mora propisati svaku sitnicu da bi se izvršna vlast ponašala transparentno.


Građani imaju pravo znati zbog čega plaćaju visoke račune, dok je gradonačelniku jedino bitno da se povise cijene kada on misli da to treba. A rasprave se boji, uvjerena je Milinović.


Ona je na kraju pozvala gradonačelnika i SDP-ovu koaliciju na konstruktivnu suradnju i na poštivanje demokratskih načela koja će omogućiti kohabitaciju i normalan politički rad.


Njezin stranački kolega i gradski vijećnik Josip Ostrogović izdvojio je sa zadnje sjednice odluku o povećanju subvencija privatnim dječjim vrtićima kojom je omogućeno da se krene u izjednačavanje prava roditelja i djece.


– Svi građani imaju jednaka prava, a do sada je jedini protiv građana Rijeke bio gradonačelnik Obersnel koji je onemogućavo izjednačavanje cijene. U sljedećoj pedagoškoj godini treba osigurati svima jednake uvjete.


Obersnel je do sada bio bahat, a sada je demagoški prihvatio amandman, dok svoje pravo lice i dalje skriva. Ipak, u Gradskom vijeću nema više jednoumlja što je dobro, uvjeren je Ostrogović.