Prozvali gradonačelnika

Riječka oporba: Ako Obersnel ne zatraži ostavke Vere Begić Blečić i Vladimira Benca, pokrenut ćemo referendum za njegov opoziv

Portal Novilist.hr

Foto AM

Foto AM

Mi si volimo tepati da u Rijeci postoji nadstandard, da smo mi napredniji od ostatka Hrvatske, da ovdje vladaju europske norme, no iz ovog a iz ostalih slučajeva vidimo da ti europski kriteriji odgovornosti su očito rezervirani samo za "one druge", poručili su



RIJEKA Gradski vijećnici Petra Mandić iz MOSTA nezavisnih lista, Jadranka Horvat iz Živog zida, Tihomir Čordašev iz Akcije mladih i nezavisni Josip Kukuljan na press konferenciji osvrnuli su se na slučaj gradske pročelnice za sport Vere Begić Blečić, čija je obijesna pijana vožnja istarskim ipsilonom, i to u suprotnom smjeru, rezultirala smrću oca malog djeteta


Nedostatak odgovornosti jedan je od temeljnih problema našeg društva i osim kaznene odgovornosti Vere Begić Blečić mora postojati i ona društvena i moralna odgovornost pročelnice za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke od koje tražimo trenutačnu i neopozivu ostavku na visoku javnu funkciju koju obnaša.


Prekršila sve norme


Svojim činom prekršila je sve moralne i etičke norme koje bi osoba na tako odgovornoj javnoj funkciji trebala poštivati i nema drugog rješenja nego trenutačna i neopoziva ostavka. Od gradonačelnika Vojka Obersnela Živi zid očekuje jednaku političku i moralnu odgovornost i da ostavku.




Napominjemo i podsjećamo na iskonstruiranu lažnu priču i “visoke moralne kriterije” koji su spočitavani gradskom vijećniku Živog zida Veljku Balabanu u sklopu akcije smjene predsjednika Gradskog vijeća te pozivamo HNS,HSU, PGS da se pridruže zahtjevima riječkih oporbenih stranaka i nezavisnih vijećnika i postupe u skladu sa svojim etičkim i moralnim stavovima temeljem kojih su tada tražili smjenu te da isto postupe u svezi pročelnice za Sport i tehničku kulturu kao i samog gradonačelnika te potpišu zahtjev za njegovu smjenu, na početku tiskovne konferencije istakla je Jadranka Horvat iz Živog zida.


Tihomir Čordašev iz Akcije mladih upozorio je na priče s gradskom knjižnicom, autobusnim kolodvorom, slučajem Benac, na zapaljive autobuse, slučaj Preluk pa sve do ovog posljednjeg nemilog događaja pokazuje da je Rijeka postala Europska prijestolnica neodgovornosti.


Gradonačelnik se mora ispričati


Mi si volimo tepati da u Rijeci postoji nadstandard, da smo mi napredniji od ostatka Hrvatske, da ovdje vladaju europske norme, no iz ovog a iz ostalih slučajeva vidimo da ti europski kriteriji odgovornosti su očito rezervirani samo za “one druge”.


Od gradonačelnika tražimo da se ispriča za svoju neprimjerenu reakciju, grešku pred godinu dana kada je amnestirao pročelnicu, prizna svoju pogrešku i pozove pročelnicu da podnese ostavku. To je minimum minimuma koje mora napraviti.


Dok “ugledni građani” dobijaju sinkope i suspenzije, bakice koje prelaze pješački na crvenom dobijaju hrvačke zahvate i koljeno u kičmu. Zato smo kao i građani s pravom ogorčeni na izostanak prave, pravovremene i pravedne sankcije i ovim putem tražimo istu – istaknuo je Čordašev.


Dvostruka mjerila SDP-a


Josip Kukuljan je napomenuo da SDP ima dvostruka mjerila prema svome članstvu. Dok svoju članicu i članicu predsjedništva foruma žena Veru Begić Blečić njezine stranačke kolege najoštrije osuđuju zbog njezinog ponašanja i govore da ona ne zaslužuje biti član SDP-a dotle se štiti pročelnik Vladimir Benac također njihov član i potpredsjednik mjesnog ogranka Pećine koji je suspendiran i osumnjičen za nezakonito pogodovanje. Pitam se da li Benac suviše toga zna da bi ga se udaljilo od stranke i radnog mjesta ili je posrijedi nešto drugo, pita se Kukuljan.


Petra Mandić iz Mosta istaknula je slijedeće: “Gradonačelnik Obersnel se kao kameleon uvijek s izgovorom kaznenih postupaka skriva od vlastite odgovornosti za nepostupanje. Ovo je već postao njegov modus oprandi po principu “sakrij se, šuti i sve će samo od sebe proći”. Jedini način za objasniti njegovo ponašanje je da pokazuje istinski kukavičluk u upravljanju Gradom.


Naime stalno se pravda da ništa ne može učiniti, a ispred Mosta i ispred oporbe navodim mu konkretno što može: Ako je pročelnik pandan gradskog ministra, Gradonačelnik može javno i nedvosmisleno zatražiti njen odnosno njihov otkaz/ostavku i već ih danas razrješiti dužnosti, što ne čini!


Gradonačelnik može pokrenuti postupak pred službeničkim sudom zbog teške povrede službene dužnosti “narušavanje ugleda službe” i to i za pročelnicu Begić Blečić i pročelnika Benca, ali niti to ne čini jer očito ne želi, nego mu je draže da oni neodređeno vrijeme primaju gotovo 10.000,00kn plaće za nerad.


Sve zna, ali obmanjuje javnost


Gradonačelnik ove sve mogućnosti zna, ali ih namjerno izbjegava i obmanjuje javnost da je učinio sve što je mogao.”


Rriječka oporba zato poručuje da neće sjediti skrštenih ruku: “Očekujemo ili ostavke/otkaze pročelnika ili pokretanje postupka pred službeničkim sudom. Kako ovo sve ne bi bila prazna upozorenja, najavljujemo da ako Gradonačelnik ovo ne učini, oporba će pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za njegov opoziv putem referenduma.


Ovim putem poručujemo i njegovim koalicijskim partnerima HNS, PGS, IDS, SDSS, HSU i Laburistima da se nadamo da će imati dovoljno integriteta supotpisati zahtjev za opozivom ako do njega dođe, rekli su Petra Mandić, Tihomir Čordašev, Josip Kukuljan i Jadranka Horvat.