Nije šala

Riječani uz Puljane plaćaju najskuplji plin u zemlji. Uskoro bi mogao doći i još jedan udar na džepove

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Cijene plina još uvijek regulira država, odnosno HERA, koja svakom pojedinom distributeru određuje krajnju cijenu prirodnog plina. Iz HERA-e su poskupljenje još u veljači objasnili rastom veleprodajne, odnosno referentne cijene plina za 9,7 posto



RIJEKA Od 1. travnja prirodni plin je na riječkom području koje kao distibuter pokriva Energo, skuplji za prosječnih 6,24 posto. Prema odluci o iznosu tarifnih stavki koju je donijelo upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), nova je cijena prirodnog plina u Energovoj distribucijskoj mreži 0,3097 kuna (bez PDV-a) po kilovatsatu (kWh) za domaćinstva u tarifnom modelu 1– za kupce s godišnjom potrošnjom do 5.000 (kWh), odnosno 0,3005 kuna (bez PDV-a) po kilovatsatu za tarifni model 2 – domaćinstva s godišnjom potrošnjom većom od 5.000 kWh, do 25.000 kWh. U ove dvije kategorije spada velika većina korisnika prirodnog plina iz Energove distribucijske mreže pa će tako, prema izračunu distributera, za kućanstva iz tarifnog modela 1, s prosječnom mjesečnom potrošnjom od 100 kubičnih metara prirodnog plina, račun za plin svakog mjeseca biti viši za 20,63 kune, s uključenim PDV-om. U ovim dvjema kategorijama, mjesečno se obračunavaju i fiksni troškovi usluge distribucije i opskrbe plinom, u iznosu od 11 kuna bez PDV-a, odnosno nešto manje od 14 kuna s PDV-om.


Cijene po gradovima


S novim tarifnim stavkama, korisnici Energove plinske mreže i dalje, uz stanovnike Pule, plaćaju najskuplji prirodni plin u Hrvatskoj. Za usporedbu, cijena u tarifnim modelima 1 i 2 na području koje pokriva Brod-plin iz Slavonskog Broda, iznosi 0,2328 kuna po kilovatsatu, Plinara Zagreb kilovatsat naplaćuje po 0,2596, odnosno 0,2477 kuna, dok je cijena u Osijeku 0,2446 kuna po kilovatsatu u oba tarifna modela. Sve cijene plina navedene su bez PDV-a. Više cijene od Energa ima jedino Plinara d.o.o. iz Pule, koja po novom cjeniku prirodni plin naplaćuje 0,3162 kuna po kilovatsatu u tarifnom modelu 1, odnosno 0,3064 kune po kilovatsatu u tarifnom modelu 2.


S poskupljenjem prirodnog plina valja očekivati i poskupljenje toplinske energije iz Energovih toplana, koje većinom koriste ovaj energent. Iako iz Energa poručuju kako još nema izmjena cijena toplinske energije, s novim, višim cijenama plina HERA će Energu najvjerojatnije odobriti i nove tarifne stavke za potrošenu toplinsku energiju i pripremu tople vode. Kolike će biti nove cijene, prerano je spekulirati, premda valja očekivati poskupljenje od nekoliko postotaka u odnosu na sadašnju cijenu, a kada će se to dogoditi, najvjerojatnije je samo pitanje trenutka.





Cijene plina još uvijek regulira država, odnosno HERA, koja svakom pojedinom distributeru određuje krajnju cijenu prirodnog plina, s obzirom na nabavnu cijenu plina, visinu ulaganja u razvoj plinske mreže i druge objektivne troškove. Iz HERA-e su poskupljenje koje je stupilo na snagu prije dva dana još u veljači objasnili rastom veleprodajne, odnosno referentne cijene plina za 9,7 posto. Referentna je cijena najviša cijena po kojoj HEP smije distributerima prodavati prirodni plin, a iz HERA-a su tada objasnili da je tržišna cijena plina porasla za gotovo 20 posto, te da bi poskupljenja bila i veća da nema odredbe po kojoj se cijena plina smije podizati za najviše deset posto.



Slobodno tržište


Novo poskupljenje plina ipak nećemo dugo čekati. Ono će stupiti na snagu već s prvim danom iduće godine, a HERA je već objavila i cijene za pojedine distributere. Energo će tako, od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine prirodni plin u tarifnom modelu 1 naplaćivati po cijeni od 0,3118 kuna po kilovatsatu, a u tarifnom modelu 2 po cijeni od 0,3024 kune po kilovatsatu. Kakve će cijene biti nakon od 1. travnja 2020., kada započinje plinska obračunska godina, HERA će vjerojatno objaviti tek u veljači iduće godine. Prava nepoznanica potrošače prirodnog plina očekuje u 2021. godini, kada će formiranje cijene plina biti u cijelosti prepušteno tržištu, a kolika će poskupljenja donijeti, ovisit će prvenstveno o kretanjima veleprodajne cijene plina do tog trenutka. Nagađa se da bi dotad i država mogla intervenirati smanjenjem stope PDV-a za prirodni plin, kao što je to već učinjeno s dijelom režijskih troškova, poput električne energije i vode.