Vrućine

Riječani poslušali upozorenja: Unatoč nesnosnoj vrućini, broj pacijenata s toplinskim udarom nije velik

Barbara Čalušić

Uz vodu se nesnosne vrućine ipak lakše podnose / Foto Ivica TOMIĆ

Uz vodu se nesnosne vrućine ipak lakše podnose / Foto Ivica TOMIĆ

Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan, posebno pak upozorava starije osobe. U njegovoj ordinaciji u vrijeme ljetnih vrućina barem jedan pacijent dnevno dolazi zbog osjećaja opće slabosti ili pak s nalazom hitne službe čiju je pomoć zatražio. Radi se, kako dodaje, uglavnom o starijoj populaciji kojoj on nikako ne bi preporučio boravak na otvorenom tijekom najtoplijih sati



RIJEKA Prvi dan još jednog lipanjskog toplinskog vala, za riječke je medicinske službe po svemu sudeći bio miran – tijekom jučerašnjeg dana kad su temperature bile najviše, na sušačkom hitnom traktu Kliničkog bolničkog centra Rijeka nije primljen niti jedan pacijent sa simptomima toplinskog udara.


Moguće je da se radi o adaptaciji na visoke temperature i slušanju liječničkih savjeta, jer toplinski udari, kako ističu na sušačkom hitnom traktu, redoviti su im slučajevi tijekom velikih vrućina.


– U razdoblju od 11. do 25. lipnja na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu na Sušaku zabilježili smo deset slučajeva koje vodimo kao toplinske udare, kaže glavna sestra OHBP-a na Sušaku Đenifer Babić.




Posljednih dana, kako kaže, ipak se povećao broj hitnih pacijenata na Sušaku i on se sada kreće između 120 i 130 slučajeva po danu, dijelom i zbog većeg broja prometnih nesreća čije se posljedice ovdje zbrinjavaju.


Uobičajeni simptomi toplinskog udara su gubitak svijesti, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, crvenilo i dezorijentiranost. Nastaje kod dugotrajog izlaganja suncu kada tijelo više ne može regulirati temperaturu pa ona raste i preko 40 stupnjeva, što može dovesti do oštećenja vitalnih organa.


Toplinski udar može se dogoditi i rekreativcima, i to najčešće upravo u lipnju i rujnu, kada sportaši još uvijek računaju na temperature zraka ugodne za vježbanje.


Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan, posebno pak upozorava starije osobe. U njegovoj ordinaciji u vrijeme ljetnih vrućina barem jedan pacijent dnevno dolazi zbog osjećaja opće slabosti ili pak s nalazom hitne službe čiju je pomoć zatražio. Radi se, kako dodaje, uglavnom o starijoj populaciji kojoj on nikako ne bi preporučio boravak na otvorenom tijekom najtoplijih sati.


– Vrlo često mi pacijent dođe s nalazom hitne medicinske pomoći koja je intervenirala jer se srušio na autobusnoj stanici u dva sata poslijepodne kad je temperatura zraka bila viša od 40 stupnjeva. Pritom taj pacijent ima povišeni krvni tlak, probleme sa srcem, slab je i ima više od 70 godina. Redovito nam se ponavljaju takvi slučajevi, kaže Bressan koji svojim starijim pacijentima preporučuje da sve što su namjeravali obaviti izvan doma, u vrijeme ovakvih vrućina riješe se do 10 sati ujutro kako bi izbjegli najtopliji dio dana, a kada izlaze, neka se adekvatno odjenu, sa sobom obavezno ponesu vodu i redovito uzimaju propisanu terapiju.