Sportski program

Ri Move pokreće više od 600 riječkih osnovaca

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Prezentacija je u ponedjeljak u Atletskoj dvorani Kantrida



RIJEKA U povodu Svjetskog dana djeteta u ponedjeljak će se u Atletskoj dvorani Kantrida održati prezentacija projekta Ri Move – najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prezentacija sportskih aktivnosti u koje je uključeno 600 riječkih osnovaca započet će u 10 sati, a navodeći kako je Ri Move još jedan projekt Grada Rijeke kojim se žele poboljšati životne navike učenika, gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da se Ri Move za sada provodi kao pilot-projekt u šest osnovnih škola i to za učenike od prvog do četvrtog razreda.


– U okviru projekta učenici se upoznaju s bazičnim vještinama iz atletike, gimnastike i juda, a namjera je da u budućnosti projekt bude uvršten u programe svih osnovnih škola poput projekta »Rijeka pliva« ili »Moja Rijeka« – kazao je gradonačelnik. Program je za polaznike besplatan s obzirom na to da ga financira Grad, a provodi se putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke »Riječki sportski savez« čiji je predsjednik Samir Barać istaknuo da se radi o projektu kojim se želi ukazati na važnost kretanja i bavljenja sportskim aktivnostima. Projekt utječe i na psihosocijalni razvoj djece, a poput Obersnela i on je najavio širenje programa u veći broj škola.


– Tendencija je projekt proširiti na sve škole. Sada su uključeni samo učenici koji pohađaju programe cjelodnevne nastave i produženog boravka. Važno je naglasiti i da smo dobili suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora za provedbu projekta koji je prepoznao vrijednost projekta i ponudio se za partnerstvo – istaknuo je Barać. Za sada su se u program uključili učenici osnovnih škola Brajda, Dolac, Gornja Vežica, Kantrida, Srdoči i Vladimira Gortana, a koordinatorica projekta, Katarina Jusup Dodig, pojasnila je da se program provodi dva puta tjedno u tim školama.




Provode ga tri trenera, a reakcije učenika i roditelja su pozitivne. Plan je u drugom polugodištu, dodala je, roditeljima i učenicima ponuditi da subotom posjećuju riječke sportske objekte u kojima će se moći uključiti i u druge sportove. U program je uključen i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji će, prema najavama nutricionistice Gordane Kenđel Jovanović, za učenike uključene u Ri Move organizirati radionice s ciljem promicanja zdravih prehrambenih navika.