Reagiranje Lorisa Raka

Rat za kontrolu nad lukama: Petrinić nije vezove dao mještanima, da se ne bi zamjerio uglednicima

P. N.

Uzrok prijepora su vezovi, a ne zapošljavanje – Loris Rak  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Uzrok prijepora su vezovi, a ne zapošljavanje – Loris Rak / snimio M. TRINAJSTIĆ

Ravnatelj je zadužen da s osobama koje nemaju pravo na vez po propisanim kriterijima ugovore prekine, neovisno o njihovoj povezanosti s lokalnim čelnicima i uglednicima, što cijenim da gospodin Petrinić nije učinio zbog želje za nezamjeranjem tim ljudima, reagira Loris Rak



U cilju zaštite osobnog i profesionalnog integriteta, kao i ugleda Ustanove u kojoj obnašam dužnost predsjednika Upravnog vijeća, u cijelosti opovrgavam kao neistinite izjave gospodina Petrinića, u tekstu pod naslovom »Rat za kontrolu nad 24 luke«, da sam mu nametao zapošljavanje bilo koje osobe. Kako novinar Novog lista koji je od mene uzimao izjavu nije zatražio da tu izjavu komentiram, time je Novi list jednostrano prikazao uzroke neslaganja bivšeg ravnatelja i mene, a uredničkom obradom teksta stvorio iskrivljeni dojam o mojim postupanjima. Upravo stoga ne preostaje mi drugo nego tražiti objavu ispravka informacije na temelju Zakona o medijima kako bih pobio netočne i neistinite informacije i javnosti omogućio da uzimajući u obzir i moju izjavu ocijeni istinu o »slučaju« u krčkoj lučkoj upravi.


U ŽLU Krk je ukupno stalno zaposleno 16 osoba (4 u službama i 12 redara) čiji je izbor vršio isključivo g. Petrinić kao ravnatelj, dok je Upravno vijeće kojim sam predsjedavao samo davalo suglasnost za njihovo zapošljavanje, uzimajući u obzir financijske mogućnosti rashoda za plaće.


Ključ problema


Jedini prijepor, ako ga tako možemo nazvati, oko zapošljavanja bio je moj prijedlog da se od tri mlade djevojke koje su primljene na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa jedna do dvije zadrže na određeno vrijeme korištenjem programa poticanja zapošljavanja HZZ-a, a kako bi se u što skorije vrijeme dovršio postupak revizije ugovora o komunalnom vezu, na čemu su upravo one radile. Naime, iako je taj posao trebao biti dovršen po odluci Upravnog vijeća još početkom 2015. godine, on još i danas nije dovršen. Radi se o osobama koje ni na koji način nisu vezane politički, rodbinski ili na drugi način s bilo kojim članom Upravnog vijeća, uključujući mene.




Dakle ne samo da izjava gospodina Petrinića o nametanju zapošljavanja nije točna, već nije točno i da je opisani banalan primjer uzrok naših problema.


Naime, jedan od glavnih razloga problema u našem odnosu je moje inzistiranje na zakonitosti rada Lučke uprave, ponajviše u provedbi postupaka javnih nabava i uvođenju reda u lukama. Upravo je izostanak tih aktivnosti u provedbi uzrok nezadovoljstva bivšim ravnateljem, a što je i glavni razlog neprihvaćanja njegova izvješća. Kako je reviziju vezova trebalo obaviti još 2015. godine, a ništa se po tom pitanju nije ozbiljno poduzimalo gotovo cijeli mandat, to i danas imamo zatečene slučajeve gdje komunalne vezove koriste osobe iz Slovenije i Italije te gdje pojedinci imaju po nekoliko komunalnih vezova, dok s druge strane mnogi mještani otoka Krka čekaju na vez i po deset godina.


Upravno vijeće je zbog toga još 2014. godine donijelo odluku kojom se propisuju kriteriji za dodjelu veza, a ravnatelj je zadužen da s osobama koje nemaju pravo na vez po tim kriterijima ugovore prekine, neovisno o njihovoj povezanosti s lokalnim čelnicima i uglednicima, te da slobodne vezove dodjeli mještanima koji taj vez zaslužuju. Zasigurno taj posao nije ni ugodan niti lagodan, ali upravo je posao ravnatelja da taj posao obavi, što cijenim da gospodin Petrinić nije učinio zbog želje za nezamjeranjem ljudima i održavanju vlastite pozitivne percepcije.


Loša komunikacija


Glede izjava gradonačelnika Vasilića koji negoduje na urednost luka, napominjem da je ako nezadovoljstvo glede reda u lukama postoji, onda to valjda trebalo iskomunicirati s ravnateljem koji je za to zadužen, a ne predsjednikom Upravnog vijeća. A ravnatelj je bio upravo gospodin Petrinić.


Inače, dopuštajući suprotno mišljenje, smatram da nije u redu nekoga optužiti za lošu komunikaciju ako ga nikada nisi niti pozvao na razgovor.


Zaključno, posljednje medijske natpise prema ŽLU Krk cijenim neprimjerenim pritiskom na Upravno vijeće koji se odvija u tijeku postupka natječaja za izbor ravnatelja. U kombinaciji s raznim anonimnim pismima koja se publiciraju, cilj je osujetiti postupak koji se odvija sukladno Zakonu i Statutu Lučke uprave te demotivirati potencijalne kandidate da se prijave na natječaj. Zbog toga se ne želim, izvan reagiranja na neistinite informacije g. Petrinića, upustiti u opovrgavanje navoda lokalnih čelnika, sve dok se natječajni postupak ne okonča kako bi se što manje utjecalo na rad i mišljenje članova Natječajne komisije i Upravnog vijeća« – reagira predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Krk Loris Rak.