Zbogom opasnom krovištu

Radovi u Ulici Petra Kobeka: Derutne zgrade na Kozali u postupku sanacije

Ljiljana Hlača

Zgrade iza joga na Kozali predstavljale su opasnost za prolaznike / Snimio Sergej DRECHSLER

Zgrade iza joga na Kozali predstavljale su opasnost za prolaznike / Snimio Sergej DRECHSLER

Riječ je o zgradama koje su u privatnom vlasništvu dviju fizičkih osoba, a u koje se dugi niz godina nije ulagalo, što se vidi i po njihovom izgledu. Doduše, još se nije pristupilo sanaciji opasnog krovišta (osobito s onog dijela zgrade koji je dosta blizu prometnice i nogostupa), ali kako saznajemo od Grada Rijeke, sanacija je u tijeku, a sada se radi na uvođenju priključaka vode i struje u zgrade



RIJEKA Nakon što je Direkcija za komunalno redarstvo, po službenoj dužnosti, još u siječnju 2015. godine uputila prijavu građevinskoj inspekciji zbog stanja krovne konstrukcije i mogućnosti pada oštećenih dijelova na javnu površinu (nogostup, a i cestu) sa zgrada koje se nalaze kod joga na Kozali u Ulici Petra Kobeka, nešto se ipak počelo događati s navedenim građevinama, u kojima su se nalazile radionice.


Riječ je o zgradama koje su u privatnom vlasništvu dviju fizičkih osoba, a u koje se dugi niz godina nije ulagalo, što se vidi i po njihovom izgledu. Doduše, još se nije pristupilo sanaciji opasnog krovišta (osobito s onog dijela zgrade koji je dosta blizu prometnice i nogostupa), ali kako saznajemo od Grada Rijeke, sanacija je u tijeku, a sada se radi na uvođenju priključaka vode i struje u zgrade.


 Rijetki su slučajevi da zakonodavac uspije prisliti privatnog vlasnika na sanaciju derutnih zgrada, a uvođenje uvećanog komunalnog doprinosa za napuštene turističke komplekse po receptu Ministarstva graditeljstva, opcija je koja bi se mogla proširiti i na derutne stambene objekte ili poslovne prostore.