Gradilište ''miruje''

Radovi na Arheološkom parku u Rijeci stoje zbog nestručnosti izvođača, rok je odavno probijen

Ljiljana Hlača

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Trenutačno se traži novi izvođač, što može potrajati



RIJEKA Zbog nestručnosti izvođača radovi na sanaciji ploča Arheološkog parka stoje, saznajemo od Konzervatorskog odjela u Rijeci. Ovaj zahvat počeo je još početkom kolovoza, a sve je trebalo biti gotovo lani, sredinom listopada. Ali nije. Zbog svega toga lokacija će biti ograđena do daljnjega, a »gradilište« će mirovati. Trenutačno se traži novi izvođač, a to može potrajati.


Čak ni najavljene radionice namijenjene stručnjacima i zainteresiranoj javnosti, a na kojima su se trebale obrađivati teme vezane uz tradicionalnu obradu kamena, izradu vapnenih podnica nisu održane. Lokacija je trebala biti uključena i u program riječkog Adventa. Ovo nije prvi put da pišemo o krizi u građevinarstvu i sve težem pronalasku kvalitetnih izvođača. Zbog toga stoji i sanacija balkona na zgradi Ivana pl. Zajca.

Restauratorski radovi uključuju preslagivanje novopostavljenih ploča i sanaciju dotrajalih vapnenih podnica na zapadnom bočnom platou kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje. Podne ploče su popucale, te su ih »napale« alge i gljivice.


Tarsatički principij u Starom gradu bio je kapitalni projekt Grada Rijeke kada je cijela lokacija uređena 2014. godine i u koju je uloženo oko 15 milijuna kuna. Sagrađen je u drugoj polovini 3. stoljeća, a srušen početkom 5. stoljeća te je zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. Predstavljao je glavni stožer, opskrbnu bazu i ishodište Alpske klauzure (Claustra Alpia Iuliarum), desetke kilometara duge no isprekidane crte sustava obrambenih zidina, tornjeva, stražarskih postaja i većih utvrđenja postavljenih na ključnim komunikacijama i uzvisinama, sa zadatkom zaustavljanja barbarskih provala prema Italiji kao središtu Rimskoga Carstva.




Zahvat provodi Hrvatski restauratorski zavod u okviru projekta Claustra + (Prekogranična destinacija kulturnog turizma Claustra Alpium Iularium, a u okviru programa Europske unije Interreg V – A Slovenija Hrvatska 2014. – 2020.).