Studentski radio

Radio Sova proslavila prvo desetljeće rada, Studentski zbor im već 2 godine ne plaća honorare

Katarina Blažević

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci zadužen je da financira Radio Sovu, što on na neki način i radi. Jednim dijelom su platili i ovu proslavu rođendana, ali zato studenti zadnje dvije godine ne dobivaju honorar



RIJEKA – Sve je započelo početkom 2010. godine. Mjesec dana probe, rada »na suho«, a onda je u noći s 29. na 30. siječnja u radijski eter pušten prvi studentski program na riječkome području – Radio Sova. U čast tome, bivše i sadašnje Sove okupile su se u subotu navečer u The Beertiji na Trsatu gdje su se prisjetile lijepih trenutaka sakupljenih u ovih deset godina, ali i nazdravili za još bolju budućnost jedinog studentskog radija, a dugo i jedinog studentskoga medija u Rijeci.


Svake noći od 22:30 do 1 ujutro na frekvencijama Radio Rijeke čuju se studenti novinari koji stvaraju različite sadržaje, od onih informativnih i kulturnih, do sportskih i glazbenih. Dvadesetak aktualnih Sova, na čelu s glavnom urednicom Dorom Vujnović, slušateljima se javilo i protekle subote, ali iz malo drugačije atmosfere – iz kafića s proslave svojega rođendana. Večer je započela u, njima već standardnih, 22:30 kada su pustili najbolje i najsmješnije trenutke prvih deset godina u eteru, a riječki bendovi The Siids i Muhe su nastavili proslavu do ranih jutarnjih sati.


Uzbuđene Sove


Bivši članovi Radio Sove jednako su uzbuđeni došli na proslavu kao i oni aktualni jer im je ovo bila odlična prilika da se okupe i prisjete početaka. A počelo je suradnjom Sveučilišta u Rijeci i Radio Rijeke koji su zajednički osmislili program, dok su uloge mentora preuzeli radijski novinari Antonela Galić Pruša i Alen Čemeljić, o čemu su nam više rekli Andrea Labik i Boris Kanazir.




– Mi smo prva generacija novinara na Radio Sovi, Andrea je ujedno i prva glavna urednica. Prvo smo imali audicije pa probe, uglavnom početci su bili dosta stresni (smijeh). Mjesec dana su nas vodili i učili iskusni radijski novinari, a nakon toga smo »bačeni u vatru« – prisjetio se početaka Boris Kanazir, jedan od bivših Sova koji je i danas u medijima, točnije u Zagrebu na HRT-u gdje mu društvo prave još dva bivša novinara Radio Sove.


– Važna je ta prilika koju studenti dobiju gdje si u praksi i gdje sve možeš isprobati, sve grane novinarstva. Smatram da je ovo stvarno vrijedno i da je važno ovakav studentski medij imati u Rijeci. Zato mi je i žao kada čujem da su zadnjih godina problem financije – dodala je Andrea Labik, trenutno urednica kazališnih izdanja u HNK Ivana pl. Zajca.


Otvorena pitanja


A o problemima s plaćanjem honorara na Radio Sovi se govori već neko vrijeme. Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci zadužen je da financira Radio Sovu, što oni na neki način i radi. Jednim dijelom su platili i ovu proslavu rođendana, ali zato studenti zadnje dvije godine ne dobivaju honorar, doslovno su volonteri.


Studenti naglašavaju kako je dogovor od početka bio da imaju neki honorar, ali je sa Sveučilištem negdje »zapelo« te se krivnja prebacuje s jednog sveučilišnog tijela na drugo. Zato je ova proslava otvorila i neka druga pitanja, ali i nade u bolju budućnost Sova koje zasigurno jednoga dana mogu činiti veliku ulogu u riječkome novinarstvu.