Odvajanje od Uljanika

RIJEČKI ŠKVER DOBIVA NOVOG PARTNERA? “Uljanik” će dug prema “3. maju” vratiti prodajom imovine

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Intenzivno radimo na prodaji dijela imovine Uljanika d.d., rekao je Rossanda, ističući kako će se to iskoristiti za »3. maj«, koji u knjizi narudžaba ima pet brodova. Po podacima iznesenim u raspravi, dug Uljanika »3. maju« je oko 520 milijuna kuna



Budući da bi Uljanik grupa bez restrukturiranja završila u stečaju, održavaju se završni pregovori s mogućim strateškim partnerima koji bi trebali uložiti novac, očuvati brodograđevnu djelatnost u Rijeci i Puli i smanjiti broj zaposlenih, istaknuto je u petak na tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Primorsko-goranske županije o aktualnom stanju u Uljanik grupi, u sklopu koje je i Brodogradilište »3. maj«.


Na sjednici je najavljeno da bi se novac nužan za rad Brodogradilišta »3. maj« odnosno dug Uljanika prema tom brodogradilištu namaknuo od prodaje imovine Uljanika d.d., koja se očekuje potkraj ožujka, no iz Uljanika još ne otkrivaju o kojoj je imovini riječ.


Ako »3. maj» ne može opstati u sklopu Uljanika, treba pronaći posebno rješenje i strateškog partnera, istaknuto je među ostalim na tematskoj sjednici županijskoga GSV-a.




Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda rekao je da je Uljanik posljednja dva ili tri tjedna u završnici pregovora za strateškog partnera.


Kako je istaknuo, riječ je o četiri moguća partnera koji nemaju istu viziju razvoja, ali svi imaju viziju po kojoj brodogradnja ostaje i u Rijeci i u Puli.


Inače, pulski Uljanik je danas objavio da je produžio postupak za provođenje dubinske analize za potencijalne investitore u procesu dokapitalizacije do 16. ožujka.Rossanda je rekao da u »3. maju» nedostaje likvidnosti i materijala i da je jedan dio riješen, ali novac od dobivenog kredita za Uljanik ne smije se koristiti za »3. maj«.

U programu restrukturiranja Uljanika stvari moraju doći na mjesto, potraživanja koja »3. maj» ima prema grupi moraju biti podmirena, a proizvodnja nastavljena, poručio je.


Intenzivno radimo na prodaji dijela imovine Uljanika d.d., rekao je Rossanda, ističući kako će se to iskoristiti za »3. maj«, koji u knjizi narudžaba ima pet brodova.


Po podacima iznesenim u raspravi, dug Uljanika »3. maju« je oko 520 milijuna kuna.


Rossanda je istaknuo i kako se do kraja svibnja očekuje program restrukturiranja Uljanika te da je program predložen tako da dobavljači ne ostanu zakinuti.


Član Uprave Uljanika Miljenko Brgić rekao je da će se Uljanikova brodogradnja usmjeriti prema izgradnji sofisticiranih brodova s većom dodanom vrijednošću te da transformacija brodogradnje zahtijeva da bude oko 1150 ljudi manje zaposleno.


Za restrukturiranje će biti potrebno oko 200 milijuna eura od strateškog partnera, što je oko 40 posto, a oko 60 posto trebalo bi osigurati od države, dodao je.


Bez restrukturiranja Uljanik ide u stečaj, a tada bi se aktiviralo 560 milijuna eura državnih jamstava, uz gubitak radnih mjesta, istaknuo je Brgić.


Pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak podsjetio je da je u prosincu 2017. Uljanik zatražio državno jamstvo za sanacijski kredit do izrade programa restrukturiranja.


Sada smo u službenom procesu Europske komisije po kojemu taj program može trajati najviše šest mjeseci i služi za preživljavanje tvrtke dok se ne izradi dugoročni program restrukturiranja i ne pronađe strateški partner, rekao je, dodajući da se, po smjernicama te komisije, može očekivati 50 posto ulaganja strateškog partnera, a 50 posto vlastitog novca.


Također je istaknuo kako mogući partneri žele da opstane brodogradnja, a ne samo turističku djelatnost, te da nakon odabira slijede razgovori s Europskom komisijom o programu restrukturiranja, koji će dulje trajati, pa je pozvao Upravu da unaprijed pripremi što je moguće više programa.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nada se da Uljanik »neće biti grobar ‘3. maja’«.


On želi da se održi brodogradnja i u Puli i u Rijeci, a ako to nije moguće, da se »3. maj« izdvoji i ponudi ulagačima.


Rossanda je na to rekao kako, ako se pronađe rješenje koje bi značilo odvajanje »3. maja«, nisu protiv, uz opstanak obaju brodogradilišta.


Kritički je o preuzimanju »3. maja« od Uljanik grupe govorio predsjednik Županijske komore iz Rijeke Vidoje Vujić, ističući da je lošije brodogradilište preuzelo bolje, da je »3. maj« bio saniran, pozitivno poslovao i dao pozajmice Uljaniku.


Smatra da bi se riječko brodogradilište moglo izdvojiti, pronaći partnera i samo opstati.


Potpredsjednik GSV-a i regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović rekao je da u »3. maju« radi 1700 radnika i još 1200 kooperanata.


Sanacijski program je završen, država je kroz potpore uložila više od 800 milijuna kuna i ono je bilo posve sanirano, sa svim uvjetima za poslovanje, istaknuo je, dodajući da »3. maj« sada radi s malim kapacitetom te da kooperanti i dobavljači proživljavaju najteže razdoblje.


Predstavnici sindikata istaknuli su da je sindikat spreman, da je prvi upozorio na probleme te da »3. maj« mora opstati – sam ili s Uljanikom.