Pregovori

RIJEČKI PARLAMENT Oporbeni blok želi šefa Vijeća koji nije ni iz SDP-a ni iz HDZ-a

Tihana Tomičić

U Gradskom vijeću grupacija vijećnika »opozicije« činit će – njih 11 iz saveza Akcije mladih i Živog zida, potom iz Liste za Rijeku, Mosta i jedan HNS-ovac, Juraj Bukša te vjerojatno još četiri Burićeva. Predložili bi predsjednika Vijeća koji ne bi bio ni iz redova SDP-a, ali ni HDZ-a



Ni tri tjedna od lokalnih izbora na kojima je izabrano novo Gradsko vijeće Rijeke SDP nema većinu i upitno je kako će proći konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća sazvana za utorak 20. lipnja. Po zakonu, da bi vijeće bilo konstituirano, potrebno je izabrati predsjednika vijeća, a ako se to ne učini, smatra se da je sjednica neuspjela i tada se za 30 dana saziva nova.


Kako je poznato, SDP-ova koalicija osvojila je 14 mandata u Gradskom vijeću, HDZ-ova sedam, savez Akcija mladih-Živi zid četiri mjesta, kao i Nezavisna lista Hrvoja Burića, a Most, HNS i Lista za Rijeku po dva. U vijeće ulaze dodatno i dva pripadnika srpske manjine, jedan s liste SDP-a, Mile Opačić iz SDSS-a, te jedna s liste AM-ŽZ, Tea Opačić. To čini ukupno 37 vijećnika, pa za formiranje većine treba imati minimalno 19 ruku. S obzirom da relativni pobjednik izbora SDP ima zajedno s vijećnikom SDSS-aukupno 15 ruku, jasno je da nedostaju četiri glasa. Pretpostavlja se da bi Pero Lučin mogao biti taj 16. glas, ali to je opet nedovoljno za većinu, i SDP-u još nedostaju tri ruke.


A nakon cijelog niza pregovora svih sa svima zadnjih dana u ovom trenutku je jasno da SDP tu većinu nema, jer se formirao jedan potpuno novi blok koji će u Gradskom vijeću činiti grupacija vijećnika »opozicije« – njih 11 iz saveza Akcije mladih i Živog zida, potom iz Liste za Rijeku, Mosta i jedan HNS-ovac, Juraj Bukša te vjerojatno još četiri Burićeva.





Ni u Županijskoj skupštini SDP zasad nema većinu, ali tu pregovori tek počinju od danas, a i Zlatko Komadina ima lakši zadatak – nedostaje mu samo jedan glas


Na pitanje je li siguran da će se Županijska skupština konstituirati sljedećeg ponedjeljka te ima li koalicija predvođena SDP-om većinu, Komadina je jučer rekao da nije siguran:


– Naravno da nisam siguran budući da nemamo većinu, ali imamo polovinu, vidjet ćemo što kaže druga polovina. Koalicija predvođena SDP-om je relativni izborni pobjednik i mi ćemo, po našem sporazumu, ponuditi predsjedanje skupštinom. Skupština se konstituira izborom predsjednika, a po našem sporazumu u prvom dijelu mandata predsjedavajućeg daje PGS, i to je po njihovoj odluci Franjo Butorac, a u drugom dijelu bit će to dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, rekao je Komadina.


Na pitanje s kim se razgovara, Komadina je rekao da su »svi za razgovor, što se nas tiče, dobro došli, osim HDZ-a i Hrvoja Burića. Na upit o Mostu, rekao je da »Most nije trabant HDZ-a, da mostovi služe za spajanje dvaju obala«.


Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima za Županijsku skupštinu 22 vijećnička mjesta, HDZ 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid 5 mjesta, Most 3 mjesta, a NL Hrvoja Burića 2 mjesta.



Velika koalicija


Oni ovih dana održavaju sastanke na kojima se iskristalizirao stav da bi svi zajedno predložili predsjednika Gradskog vijeća koji ne bi bio ni iz redova SDP-a, ali ni HDZ-a, jer svi ostaju pri predizbornim izjavama da im nisu prihvatljive dvije velike stranke. Ako bi ta ideja prošla, oporbena grupacija bi dala rotirajuće predsjednike gradskog parlamenta, odnosno svaka grupa bi dala po jednog svog predstavnika koji bi Gradsko vijeće vodio na godinu dana.


No, budući da je njih 11, odnosno maksimalno 15, pa ni to nije dovoljno za većinu, čini se da bi rasplet mogla biti – velika koalicija. Oni naime priželjkuju da za tu ideju dobiju podršku i SDP-a i HDZ-a, jer inače, ako plan ne uspije – slijede novi izbori.


S druge strane, iz HDZ-a tvrde da su upravo oni na putu da sastave većinu, i to iz jednostavnog razloga što »oporbeni« prijedlog ne može proći bez HDZ-a.


– Otvoreni smo prema svima koji su na strani promjena u Rijeci, a svi su oni još i pred izbore govorili da žele promjene i da SDP za njih nije poželjan partner. Komunikacija postoji i nadam se uspjehu na kraju, rekao nam je predsjednik HDZ-a Rijeke Lucijan Vukelić jučer. Na pitanje da li su za HDZ prihvatljivi ljudi iz Živog zida ili Mosta, sad kad je taj nacionalni savez pukao, rekao je: »Apsolutno da. Svi mi u Rijeci želimo promjene«.


SDP-ov čelnik Vojko Obersnel pak ne želi još komentirati ovu situaciju u kojoj, realno, nitko ne želi u koaliciju sa SDP-om: »Znat ćete sve kad i drugi, odnosno kad se nešto desi, dotad nemam komentara«, rekao nam je.


Period nestabilnosti


Prema zakonu, ako se u tri navrata ne uspije konstituirati Gradsko vijeće, ako ne bude uspjeha ni 20. lipnja, ni 20. srpnja, a onda niti 20. kolovoza, tada slijede novi izbori. Jedna od opcija je velika koalicija – da u interesu građana dođe do velikog dogovora da se izbjegnu novi izbori. Potom, moguća je »manjinska vlada« na način da Obersnelove projekte podrži i dio vijećnika oporbe, ali bez formalnog koaliranja. A moguće je naravno i da oporba na kraju u svoje redove »primi« i HDZ, pa da se u Gradskom vijeću dogodi kohabitacija, pa dok traje – traje. U tom slučaju opet bi najvjerojatniji bili novi izbori, jer gradonačelnik i proračun bez podrške većine u vijeću, ne može opstati i ponovno se raspisuju izbori.


Naravno, uvijek je moguća i opcija veletrgovine kao u Saboru, prelazaka i izdaja, tim više što će se sporazum o novoj većini, kako se čini, potpisivati na razini samih vijećnika, imenom i prezimenom, a ne političkih stranaka. Uglavnom, u riječkom Gradskom vijeću slijedi period nestabilnosti.