Prognoza vremena

RIJEČANI OPREZ Stiže zaista veliki kišni val, a evo kada bi mogao doći kraj južini i oborinama

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Južina je donijela i visoke i za ovo doba godine iznad prosječne temperature zraka, pa je tako u utorak u 8 sati ujutro u Senju izmjereno čak 20 stupnjeva Celzijusevih, a u Rijeci pet stupnjeva manje



RIJEKA U četvrtak i petak očekuje se veliki kišni val na širem riječkom području, kada će akumulirane oborine iznositi više od 100 litara kiše po četvornom metru, a rezultat je to velikog sustava koji je donio jaku južinu nad cijelim Mediteranom, pa tako i nad područjem cijele Hrvatske, kaže Danijela Vlašić, meteorologinja Pomorsko-meteorološkog ureda Rijeka.


Dodaje kako su velike količine oborina pale u noći s nedjelje na ponedjeljak – u Crnom Lugu 93 litre, Delnicama 79, a u Rijeci 33 litre kiše po četvornom metru, dok je posljednja dva dana palo manje oborina.


U Rijeci je u 24 sata, od ponedjeljka u 8 sati do utorka u 8 sati palo svega pet litara kiše, a najviše je palo u Pargu kod Čabra, 23 litre kiše po četvornom metru. Južina je donijela i visoke i za ovo doba godine iznad prosječne temperature zraka, pa je tako u utorak u 8 sati ujutro u Senju izmjereno čak 20 stupnjeva Celzijusevih, a u Rijeci pet stupnjeva manje.




– Vjetar je iznimno jak jer je sustav koji se nadvio ogroman. Za ovako veliku južinu to nisu neuobičajene temperature zraka, ali su iznad prosječne za prosinac, kada je prosječna minimalna temperatura 4 stupnja, a maksimalna deset stupnjeva Celzijusevih. U Rijeci je tako u utorak temperatura zraka bila čak devet stupnjeva više od prosječne, a u Senju još i više, ističe Vlašić.


Dodaje kako će se, prema trenutnim prognozama, za vikend južina i oborine smanjiti te će južni vjetar okrenuti prema buri.


– Za vikend nas očekuje smirivanje vremena, a sljedeći tjedan trebao bi biti vremenski suh i stabilan. Temperature zraka će pasti i približiti se prosječnima za prosinac, u Gorskom kotaru nerijetko će biti i ispod nule te će se mjeriti i do minus deset stupnjeva Celzijusevih, kaže Vlašić.