Grobnička riva

REORGANIZACIJA PARKINGA Novi ulaz i izlaz kod Exportdrva omogućili bolji protok automobila

Filip Kušter

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin

Vozila tako sada ne trebaju ići jednim dijelom pruge do parkirališta, već se samo prelazi nekoliko metara preko tračnica kako bi se s ceste D404 ušlo na parking u središtu grada



RIJEKA Parking »Grobnička riva«, u nadležnosti Luke Rijeka, odnedavno je doživio bitnu reorganizaciju vezanu uz ulaz i izlaz, semaforsku signalizaciju i broj parkirnih mjesta. Građani su parking preko puta HNK Ivana pl. Zajca i kraj skladišta Exportdrva često nazivali opasnim zbog pristupa koji je bio moguć jedino vožnjom po tračnicama, a problematičan je bio i izlaz, pri čemu je nerijetko oduzimana prednost vozačima iz smjera grada. Luka Rijeka napravila je nužne promjene koje se ponajviše tiču sigurnosti sudionika u prometu, a direktor razvoja Zvonko Varljen pojasnio nam je o čemu se radi.


– Formiran je novi ulaz i izlaz u parkiralište, a ujedno i pristup području Delte gdje se izlazi na cestu D404. Sagledavale su se mogućnosti s Rijeka prometom pa je postavljena i semaforska organizacija, a cijeli se proces požurio zbog nove regulacije vlakova koji tamo svakodnevno prolaze – rekao je Varljen.





Auti tako sada ne trebaju ići jednim dijelom pruge na parkiralište, već se samo prelazi nekoliko metara preko tračnica kako bi se došlo do ulaza. Mjesni odbor Centar također je inzistirao na tome, a sami radovi tekli su još od prošle godine.


Parking »Grobnička riva« obišli smo baš u vrijeme velikih gužvi koje su se stvorile zbog smještaja 600 studenata arhitekture u prostore Exportdrva, ali organizacijski nije bilo propusta. Veći dio parkinga koji se nalazi uz more i češće je popunjen, zaposlenici su regulirali ogradom, dok Bruno Klić, zaposlenik u naplatnoj kućici kaže da je najveća prednost svega bolji protok vozila koje ulaze ili izlaze s parkinga.


Broj parkirnih mjesta s obzirom na postavljene ograde morao se smanjiti za četiri, ali građane koje smo tamo susreli nisu primijetili taj nedostatak. Većini je važno da je ovaj parking dobra alternativa ako su svi ostali popunjeni, nalazi se u središtu grada, a problemi pri izlazu na koje su ukazivali godinama unazad, sada se čine u potpunosti riješenima.