Rast

REKORDERI U HRVATSKOJ Škarpa: ”Turističkom 2018. možemo biti i više nego zadovoljni”

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Turističkom 2018. možemo biti više nego zadovoljni. Prvi put smo prešli 400 tisuća noćenja, uz rast noćenja od 22 posto. Zajedno s riječkim prstenom dosegnut je turistički promet od preko 800 tisuća noćenja. Prosječna stopa rasta je preko 20 posto godišnje po čemu smo rekorderi u Hrvatskoj , ali i u Europi, odnosno u usporedbi sa 140 članova udruženja turističkih gradova. Taj trend vidljiv je i u ovoj godini pa vjerujem da ćemo s tim stopama rasta zaključiti i 2019. te da će se nastaviti i u 2020. Pritom povećanje imamo na gotovo svim emitivnim tržištima, s time da se najveći rast bilježi iz Italije i Njemačke. Zadržali smo i trend dolazaka mladih ljudi, odnosno gostiju od 19 do 40 godina, koji čine skoro polovinu gostiju, što je dobar trend. Tim više jer smo prije 15-ak godina imali najviše turista starijih od 50 godina, kazao je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke,   na sjednici Skupštine riječke TZG, na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za 2018. Govoreći o ostvarenju u prošloj godini,. direktor TZG Rijeke, uz ostalo je istaknuo kako je povećanju broja noćenja u gradu znatno doprinio rast u obiteljskom smještaju. Naime, dok je Rijeka u 2017. imala oko 4 tisuće kreveta u obiteljskom smještaju, lani je ta brojka dosegla 6.700 kreveta. Dakle, u godinu dana se na tržištu pojavilo oko 2.700 kreveta kod privatnih iznajmljivača. Uz ulaganja u hotel na Kostabeli, poto preuređenje hotela Park, te ostale investicije hotelijera broj kreveta će se još povećati. Škarpa je istaknuo kako riječki primjer pokazuje da obiteljski smještaj može raditi i u zimskim mjesecima. Naime, uspoređujući broj noćenja tijekom studenog, prosinca, siječnja i veljače, pokazalo se da je Rijeka u tom periodu ostvarila 23 posto turističkog prometa Kvarnera. Ako se to pribroji ostvarenju Opatije, ispada da tijekom zimskih mjeseci riječko i opatijsko područje ostvare preko 60 posto turističkog prometa u regiji. Pri tome je u Rijeci, za razliku od Opatije, više od polovice noćenja ostvareno upravo u obiteljskom smještaju.



Članovima skupštine TZG Rijeke   je predstavljen i projekt One city One goal, koji u suradnji s partnerima provodi HNK Rijeka, a čime se riječki nogometni klub uključuje u aktivnosti Europske prijestolnice kulture 2020. Tako u HNK Rijeka pripremaju nogometni Turnir europskih prijestolnica kulture za kadete, koncert navijačkih pjesama, međunarodnu konferenciju o društveno pozitivnim aspektima nogometa i navijačke kulture, potom festivivale kratke priče o nogometu te filmova o nogometu, nogometnu utakmicu HNK Rijeke i Ciglene kuće, izložbu nogometnih majica…





Škarpa je također govorio i o udjelu individualnih gostiju, u odnosu na agencijske. Rijeka je tako destinacija u koju oko 70 posto gostiju dolazi individualno pa tako u TZG-u tu vide još prostora za rast u dijelu agencijskih gostiju. Podatke je komentirao i predsjednik Skupštine, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazavši kako su prije desetak godina aktivnosti i staregija razvoja turizma u Rijeci bili praćeni podsmjehom i ironičnim primjedbama, međutim, pokazalo se da sve što je rađeno, nije rađeno uzalud. Obersnel se osvrnuo i na najave 40-ak ticanja kruzera u idućoj godini.


– Što se mene tiče, ako dođemo do 50 dolazaka, broj dolazaka kruzera ne treba rasti zbog svih problema koji proizlaze iz prevelikog broja brodova i putnika. Svakako treba istaknuti i male brodove, jedrenjake, koji su lani imali oko 12 tisuća gostiju, odnosno oko 400 dolazaka, ukazao je Obersnel. Inače, u prosšloj je godini TZG Rijeka imala rekordan budžet od 15,7 milijuna kuna. Od boravišne pristojbe je uprihođeno oko 1,5 milijuna kuna, ili 37 posto više od plana, od turističke članarine oko 4,4 milijuna kuna ili 12 posto više, a najveća pojedinačna stavka u budžetu su bili naplaćeni prihodi iz prethodnih godina, i to u iznosu od oko 6 milijuna kuna.