Na Korzu završili Dani Norveške

Put u Oslo kreativnošću zaslužila Štefica Sila Zih

Andrej Petrak

Norveška veleposlanica Astrid Versto i zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš zadovoljni / Snimio Ivica TOMIĆ

Norveška veleposlanica Astrid Versto i zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš zadovoljni / Snimio Ivica TOMIĆ

Razgovarali smo o suradnji Rijeke i Norveške i u pogledu projekta Rijeke EPK 2020. godine. Želja nam je nastaviti suradnju s Rijekom i na kulturnom i na gospodarskom planu – rekla je veleposlanica Astrid Versto



RIJEKA Programom Okusi Norveške na Korzu zaključeni su Norveški dani u Rijeci. Kraj ovog vrlo ispunjenog tjedna obilježen je uz nešto tipičnih norveških zalogaja i glazbu, ali i Prvo Viško pivo, produkt suradnje hrvatskih i norveških prijatelja.


Bila je to i prigoda za uručenje nagrade najkreativnijoj sudionici nagradnog natječaja koji se održavao tijekom tjedna. Put za dvoje u Oslo zaslužila je Štefica Sila Zih, a nagradu su uručili norveška veleposlanica Astrid Versto i član uprave Atlas d.d. Mislav Veselica.


Uz povratne avionske karte za Oslo dobitnici je osiguran i smještaj te lokalni prijevoz, a čeka ju dobra zabava u Norveškoj. Veleposlanica Norveške zahvalila se Gradu i Sveučilištu u Rijeci na gostoprimstvu.




– Protekli dani u Rijeci bili su zaista sjajno iskustvo za sve nas. Na Sveučilištu u Rijeci održali smo konferenciju o edukaciji za demokraciju, Art kino Croatia bilo je mjesto projekcija norveških filmova, uključujući i King’s Choice, norveškog kandidata za Oscara, a imali smo priliku razgledati i dva riječka torpeda koji su u Drugom svjetskom ratu spasili život norveškom kralju. Razgovarali smo o suradnji Rijeke i Norveške i u pogledu projekta Rijeke EPK 2020. godine. Želja nam je nastaviti suradnju s Rijekom i na kulturnom i na gospodarskom planu – rekla je veleposlanica Astrid Versto.



Zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš naglasio je da se u Rijeci proteklih dana moglo razgovarati o nizu tema povezanih s Norveškom, od gospodarstva, preko norveškog dizajna pa do građanskog odgoja.


– Sigurno po mnogo čemu vidimo uzor u Norveškoj, stoga im još jednom hvala za organizaciju Norveških dana u Rijeci – rekao je Ivaniš. U programu na Korzu nastupili su Vokalna skupina Učiteljskog fakulteta u Rijeci »Učitelji«, pod vodstvom Sanje Minić te glazbeni sastav Frikovi, kojega čini akademsko osoblje Sveučilišta u Rijeci.


Norveški dani u Rijeci održani su u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške i Grada Rijeke s ciljem da se kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja građane upozna s norveškom kulturom i načinom života, ali i osnaži veze koje tradicionalno postoje između riječkog kraja i Norveške, naročito u pomorstvu i brodogradnji.