Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Iznadprosječni kraj godine

Prosinac u Rijeci nikad u povijesti nije bio ovako topao i suh, novogodišnja noć ipak hladnija

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2015. u 23:31 2015-12-29T23:31:00+01:00

U prosincu je svaki dan maksimalna temperatura u Rijeci bila iznad prosječne i nije pala  ispod 11°C. Topao prosinac zabilježen je i 2013. godine, ali će ovogodišnji zasigurno nakon 1959. godine biti najtopliji prosinac u gradu na Rječini

Prema trenutačno dostupnim meteorološkim podacima vrlo je vjerojatno, gotovo pa sigurno da će u Rijeci srednja mjesečna temperatura zraka ovoga prosinca biti rekordno visoka, a ovogodišnji će prosinac u Rijeci biti i rekordno suh od kada postoje mjerenja, točnije od 1948. godine.

Hladna novogodišnja noć

Za najluđu noć u godini, 31. prosinca, meteorološke prognoze predviđaju oblačno i hladno vrijeme, ali bez oborina. Temperature zraka kretat će se oko nule. Hladnije vrijeme nastavlja se i u prvim danima nove godine, a prve snježne pahulje u novoj se godini očekuju 2. siječnja, kada prognostičke karte pokazuju povremen oborine, s naglaskom na snijeg, uglavnom u Gorskom kotaru.

Naime, dosadašnji dio prosinca diljem je Hrvatske iznadprosječno topao, ponegdje i znatno, osobito na Jadranu i u gorju, gdje će biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, a vrlo vjerojatno mjestimice čak i rekordno topao, kao, primjerice, na Zavižanu, Rijeci i Splitu. I po suši će ovaj prosinac biti izniman, u mnogim mjestima i rekordan, posebice na Jadranu, gdje je do sada rijetko gdje zabilježena kiša, a u većini je mjesta, pa i u Rijeci vrlo vjerojatno neće biti ni u nastavku godine.

Bez kiše 27 dana

- Najtopliji dan ovoga mjeseca u Rijeci bio je 2. prosinca, kada je izmjereno 16,5 stupnjeva Celzijevih, dok je najniža temperatura zraka bila 11. prosinca, kada je izmjereno 4,0°C. Maksimalna dnevna temperatura u prosincu ove godine u Rijeci nije pala ispod 11 stupnjeva Celzijevih, a prosječna maksimalna za prosinac je 10 stupnjeva. To znači da je svaki dan maksimalna temperatura u Rijeci bila iznad prosječne, a sam je prosinac u Rijeci ove godine za tri stupnja topliji od prosjeka. Topao prosinac zabilježen je i 2013. godine, ali će ovogodišnji zasigurno nakon 1959. godine biti najtopliji prosinac u gradu na Rječini, kaže meteorolog riječkog ureda Državnog meteorološkog zavoda Hrvatske Ivan Novak.

Dodaje kako će ovogodišnji prosinac u Rijeci obilježiti još jedan rekord, onaj iz 1956. godine, kao »najsuši« prosinac.

Hladni puni Mjesec

Iako se nije dogodio toliko priželjkivani bijeli Božić, prvi pun Mjesec nakon 1977. godine, točnije nakon punih 38 godina obasjavao je božićno nebo nad Hrvatskom, posebice nad Dalmacijom. Ovaj puni mjesec, kaže NASA, naziva se »hladnim punim Mjesecom«, jer je prvi koji dolazi poslije kalendarskog početka zime. Sljedeći pun mjesec na Božić dogodit će se tek 2034. godine.

– Dvadeset i sedam dana u Rijeci nije bilo kiše, točnije pala je svega 0,1 litra. I na većem dijelu Jadrana je bilo suho, gotovo bez kiše, ali je Rijeka bila posebno suha. Prosinac je mjesec koji je, posebice zbog bure često suh, s najmanje oborina, ali ovogodišnji prosinac će u Rijeci, očito, po tome oboriti rekord iz 1956., posebice jer se ni do kraja godine, odnosno u preostalih nekoliko dana ne predviđaju oborine, ističe Novak.

Pad temperature

Što se tiče vremenske prognoze za sljedeće dane, Novak poručuje kako se nešto mijenja na kartama, a najvažnija promjena je pad temperature zraka, koji će vrijeme približiti onom prosječnom kakvo se i u prosincu očekuje. Naime, prema prognozama na Jadranu će danas biti pretežno ili djelomice sunčano, ujutro na sjevernom dijelu uz mjestimičnu maglu. U unutrašnjosti su, navečer i u noći, ponajprije u gorju moguće slabe oborine, uz zahladnjenje, susnježicu i snijeg. Na Jadranu će vjetar biti slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu bura u jačanju.

Platak  topliji od Rijeke 

Posebno je jučer bilo na Platku i što se tiče vremenskih uvjeta, jer je u ranim poslijepodnevnim satima temperatura zraka bila oko 14 stupnjeva Celzijevih, za razliku od Rijeke gdje je u to doba izmjereno najviše 9 stupnjeva. Prekrasan sunčan i topao dan privukao je na Platak brojne posjetitelje, šetače i planinare, izletnike i putnike namjernike, koji su s obiteljima odlučili provesti dan u prirodi. Istodobno je u Rijeci bila magla, a razlika u temperaturi i vremenu općenito najbolje se vidjela na glavnom vidikovcu na Platku, gdje je izgledalo kao da je pao snijeg, što su mnogi odlučili ovjekovječiti svojim foto aparatima.

– U srijedu se očekuje zahlađenje s burom, koja će ponegdje biti olujna, a u Velebitskom kanalu i orkanska. Slijedom toga past će i temperatura zraka, koja će u Rijeci biti oko pet stupnjeva. Malo snijega očekuje se u Gorskom kotaru, kaže Novak.

Što se tiče biometeorološke prognoze DHMZ-a, vrijeme će poticajno djelovati na većinu ljudi koji bi nakon mirnog sna trebali imati dobru radnu koncentraciju i biti dobrog raspoloženja. Poteškoće se ne očekuju ni kod kroničnih bolesnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.