Općinsko vijeće

Proračun Čavala manji nego lani jer je manje – kredita

Sanja Gašpert

Proračun za 2019. iznosi 35.959.000 kuna i manji je za 12,3 posto od lanjskoga jer su niži planirani primici od zaduženja, kada se koristio kredit za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Čavle



ČAVLE Općinsko vijeće Općine Čavle većinom je glasova usvojilo proračun za 2019. godinu, u iznosu od gotovo 36 milijuna kuna, točnije 35.959.000 kuna, što je za 12,3 posto manje u odnosu na ovogodišnji proračun.


Kako je u obrazloženju prijedloga novog proračuna kazala načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić (SDP), razlog smanjenja proračuna za 2019. godinu u odnosu na ovogodišnji su manje planirani primici od zaduženja u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, kada se koristio kredit za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Čavle, projekta završenog krajem ljeta ove godine.


Prijenos EU novca 


– Proračun je manji jer imamo manje kredita u odnosu na ovu godinu, kada smo završili kapitalni projekt dogradnje i rekonstrukcije OŠ Čavle. Plan prihoda od prodaje nefinancijske imovine u 2019. godini bilježi rast za 80 posto, zbog namjere prodaje dvije stambene jedinice u Novom naselju Mavrinci. Ovaj prijedlog prihoda i primitaka za 2019. godinu uključuje već prije istaknuta smanjenja koja se odnose na smanjenje kapitalnih pomoći iz županijskog i državnog proračuna za dogradnju škole, a isto djelomično kompenzirano planiranom kapitalnom pomoći od Ministarstva kulture za očuvanje kaštela u Gradu Grobniku. Također, plan prihoda uključuje i povećanje temeljem prijenosa EU sredstava namijenjenih nabavci komunalne opreme, prihoda od vodne naknade, kao i rast prihoda od komunalne naknade koji će pokriti naš komunalni standard, kazala je načelnica Cvitan Polić.




Govoreći o rashodima, kao kapitalni projekt u 2019. godini Cvitan Polić istaknula je uređenje sportskog igrališta Jama, koje Općina planira prijaviti na natječaj LAG-a, za mjere »Pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo«.


– Nastavljaju se ulaganja u grobnički kaštel, pa je u planu izrada projektne dokumentacije uređenja Okrugle dvorane te sanacije južne kule – kule sv. Jelene, zajedno s konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenim portalima. Ovi projekti prijavljeni su i na natječaj Ministarstva kulture za program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara. Na objektu NK Grobničan – Mehana u planu je izmjena krova zbog dotrajalosti – kazala je Cvitan Polić.


Po zajam za rasvjetu 


Podsjetila je kako se u sljedećoj godini nastavljaju radovi na proširenju groblja Cernik, za što je planirano 1.556.000 kuna, a trebao bi započeti i kapitalni projekt »Modernizacija javne rasvjete u općini Čavle«, procijenjen na 3,1 milijun kuna, za čiju će se realizaciju Općina morati kreditno zadužiti, međutim, neće biti dodatnih opterećenja proračuna zbog kredita jer će se rate otplaćivati iz ušteda koje će se projektom postići. U siječnju sljedeće godine uslijedit će raspis javne nabave, zamjena bi mogla početi sredinom 2019. godine, dok bi cijela općina novom rasvjetom mogla zasvijetliti 2020. godine.


Protiv glasovao jedino Mavrinac iz Akcije mladih


U raspravu o prijedlogu proračuna – protiv kojega je glasao jedino vijećnik Akcije mladih Goran Mavrinac jer mu nije usvojen amandman, a suzdržani su bili troje vijećnika HDZ-a i vijećnik HSLS-a – uključila se većina vijećnika, a njihova pitanja uglavnom su se odnosila na komunalnu problematiku. SDP-ovac Mirko Vukelić kazao je kako je ovaj novi proračun socijalno-osjetljiv jer su sredstva za zdravstvo i socijalu na razini ovogodišnjih, a Općina Čavle je, dodao je, po tom pitanju i programima iz tog resora pozitivan primjer drugima.