Reakcije u SDP-u

Prolazi li vrijeme Obersnela i Komadine: Stranački izbori mogli bi biti jako zanimljivi

Tihana Tomičić

Vojko Obersnel, Davor Bernardić i Zlatko Komadina

Vojko Obersnel, Davor Bernardić i Zlatko Komadina

Ni Obersnel ni Komadina ne razumiju da je prošlo vrijeme političara koji mogu imati apsolutnu vlast, koji lupaju šakom po stolu i bilo što uvjetuju. Današnji političar ne može biti autoritaran, nego sposoban, kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a



RIJEKA SDP Rijeke izgubio je većinu u Gradskom vijeću, i to na način da je skupina od 11 vijećnika Akcije mladih, Živog zida, Mosta, HNS-a i Liste za Rijeku (takozvani »srednji blok«) tražila podršku njihovu vijećniku Tihomiru Čordaševu, ali SDP i Vojko Obersnel tu su mogućnost odbili. Dan prije sjednice Gradskog vijeća, dakle u ponedjeljak popodne, održan je u SDP-u sastanak s pregovaračima »srednjeg bloka«, no iako su u SDP-u bili spremni podržati Čordaševa, nipošto nisu htjeli pristati na mogućnost da se to učini bez striktnog koalicijskog sporazuma.


S obzirom da »srednji blok« nije želio koalicijsko vezivanje ni sa SDP-om ni sa HDZ-om, jer su i u izborima to tvrdili, SDP je na opće iznenađenje odbio kombinaciju u kojoj bi bio dio većine. To ih je dovelo da pozicije gubitnika, a gubitnička pozicija za Vojka Obersnela izazvala je niz reakcija u samom SDP-u. Nakon svega, čini se da će biti dosta onih koji će se na skorim unutarstranačkim izborima kandidirati protiv njega u SDP-u Rijeke, a najdalje je otišao Željko Jovanović koji otvoreno poručuje da SDP-u u Rijeci trebaju promjene.


Samo pobjeda


U Obersnelovom bliskom krugu smatraju da ga čak ni novi izbori ne mogu ugroziti jer će građani vidjeti tko je kriv za to. Međutim, u dijelu SDP-a ovaj Obersnelov potez izazvao je konsternaciju i čuđenje. Većina smatra da su i on i Zlatko Komadina, koji također nije iskoristio mogućnost da u Županijskoj skupštini na svoju stranu dobije Akciju mladih, Živi zid i Most, nego je nastavio inzistirati na minornom PGS-u, protratili priliku te si, umjesto pobjede, upisali poraz koji će ih trajno politički uzdrmati.




– Ovo nije dobro. U politici igra samo pobjeda. Ako nemaš većinu, tada si poražen, to je jednostavno pravilo. Nažalost, ni Obersnel ni Komadina ne razumiju da je prošlo vrijeme političara koji mogu imati apsolutnu vlast, koji lupaju šakom po stolu i bilo što uvjetuju. Današnji političar ne može biti autoritaran, nego sposoban. A ova situacija pokazala je ne samo da SDP više nema podršku koju je uvijek imao u Rijeci kao svojoj utvrdi, nego i da SDP nema koalicijskog potencijala, te da apsolutno ne postoji svijest kod Obersnela i Komadine da su se okolnosti promijenile pa se i oni moraju promijeniti.


Sada će imati situaciju da će ih »srednji blok« mrcvariti kako hoće, i stalno držati u poziciji ucjene oko proračuna. A da su pristali na Akciju mladih, oni bi diktirali uvjete i procese. Sve to pokazuje da sam bio u pravu kad sam nedavno javno upozoravao da se SDP hitno mora promijeniti ili ga neće biti, kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a koji slovi kao jedan od kandidata za predsjednika SDP-a u budućnosti.


Početak potopa


I jedan od zastupnika u Saboru tvrdi da je ovo za SDP užasno loš trend.


– Potop je počeo s Komadinom koji je najprije stranku zatrovao iznutra stalnim napadima na tadašnje vodstvo, da bi si onda doveo Bernardića koji ne zna što radi, a onda se još u PGŽ odrekao HNS-a i njihovih glasova, i sad nema većinu. Sve ovo ukazuje da SDP jednostavno više ne može odgovarati na potrebe lijevih birača koji se okreću novim opcijama, a naši čelnici u Rijeci, Obersnel i Komadina, ne vide da su se stvari promijenile i da moraju postati fleksibilniji. Nastupili su tvrdo, i sad jedan nema većinu, a drugi je tek neće imati, govori naš sugovornik u klubu zastupnika.


Ima i onih koji misle da je Obersnel jednostavno učinio ono što je jedino mogao.


SDP gubitnik


Iako se percipira kao njegov suparnik u stranci u Rijeci, te čak potencijalni protukandidat u narednim mjesecima, član Predsjedništva SDP-a Rijeke i gradski vijećnik Vojko Braut kaže:


– Ne vidim nikakav krivi potez. Pa kolege su došle na pregovore bez ikakve ideje o programima i značenju te naše podrške Čordaševu. Da smo i potpisali i glasali za njih, mi opet ne bismo dobili više nego imamo sada – i u tom slučaju mogli bi nas rušiti na proračunu, a sadržajno bismo dobili prazan skup. Zato smo inzistirali na sporazumu o suradnji, jer u politici moraš imati papir koji te međusobno obvezuje, inače to ništa ne vrijedi. Da sam na mjestu kolege Obersnela, učinio bih isto, kaže nam Braut.


Nakon svega, ipak, jasno je da je u percepciji javnosti SDP Rijeke postao gubitnik u ovoj priči, i unutar stranke, i izvan nje. Sigurno je da će se ova situacija odraziti i na snagu Obersnela unutar stranke, i jasno je da će unutarstranački izbori u gradskom SDP-u, koji se očekuju najesen, itekako postati zanimljivi.