Očuvan standard

Prognoza za Pomorski meteorološki centar Rijeka i ove godine bit će povoljna

Marta Ban

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

U ukupnom iznosu od 128 000 kuna, sudjeluju Primorsko-goranska županija s 50 posto osiguranih sredstava te gradovi Opatija i Kastav, svaki s izdvojenih 25 posto iznosa



RIJEKA – Prognoza za Pomorski meteorološki centar Rijeka i ove godine bit će povoljna. Razlog je tome potpisivanje novog Ugovora o sufinanciranju projekta Pomorskog meteorološkog centra Rijeka u kojem, u ukupnom iznosu od 128 000 kuna, sudjeluju Primorsko-goranska županija s 50 posto osiguranih sredstava te gradovi Opatija i Kastav, svaki s izdvojenih 25 posto iznosa. Time inicijativa pokrenuta zahvaljujući Radiju Rijeka 2015.  i ove godine osigurava kontinuitet rada riječkog ureda koji više od 20 godina u suradnji s Radiom Rijeka osigurava standard usluge i jedinstvenu kvalitetu lokalne prognoze na koju su svi stanovnici primorsko-goranskog kraja navikli.


Novi mladi meteorolozi


Izdvojenim će se sredstvima financirati redovni materijalni troškovi rada Centra, a zahvaljujući kontinuiranoj potpori županije i dvaju gradova stanje u kojem se Centar nalazio 2014. godine, kada je sva aktivnost bila prepuštena na samo jednom djelatniku, meteorologu Ivanu Novaku, značajno je poboljšano. Naime, Odjel Pomorskog meteorološkog centra u Rijeci u protekle je četiri godine dobio tri nova mlada meteorologa, Danijelu Vlašić, Igora Horvata i Josipu Kuzmić, čime je rad i održivost centra poboljšana. Kvaliteti svakako pridonosi i obnovljena informatička infrastruktura s novim računalima, većim i boljim monitorima te najnovijom opremom koja djelatnicima omogućava kvalitetniji i potpuniji uvid u meteorološke podatke i prognostički materijal.





Pri potpisivanju ugovora sudjelovali su župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić i ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek. U svom je uvodnom obraćanju župan Komadina istaknuo važnost održavanja Pomorskog meteorološkog centra Rijeka kako zbog lokalne zajednice i njihovih aktivnosti, tako i zbog turizma, ribolova, pomorskog prometa te planiranja ljetnih manifestacija i događanja.


Korisna usluga


Pritom nije samo riječ o dnevnim emisijama na Radiju Rijeka već i o mogućnosti da se Centar nazove i provjeri informacija za prognozu na određenoj lokaciji Primorsko-goranske županije, ističe župan Komadina koji je tu uslugu i sam u nekoliko navrata iskoristio. Sa spomenutim se složio i gradonačelnik Grada Kastva naglasivši značaj djelovanja Centra u svakodnevnom životu stanovnika Rijeke i riječkog prstena, ali i djelatnostima lokalnih institucija.


– I iz naših institucija idu svakodnevni upiti prema Pomorskom centru pa osjećamo obvezu da tu i pomognemo, rekao je gradonačelnik  Matej Mostarac.


S postojećom suradnjom, ali i daljnjim planovima čija budućnost na postojećim temeljima zasigurno postoji, zadovoljna je i ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek, zahvalna na prepoznavanju važnosti djelovanja Pomorskog meteorološkog centra Rijeka, kako za regiju tako i za djelatnost DHMZ-a u cijeloj Hrvatskoj.