Tiskovna konferencija

Primorsko-goranska županija će za troškove, održavanje i ulaganja u škole i učeničke domove podijeliti 57 milijuna kuna

Hina

Prema odluci o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova, o kojoj će se glasovati na sljedećoj Županijskoj skupštini, na ukupno 70 pravnih osoba – 32 osnovne škole, 31 srednju školu i 7 učeničkih domova, raspoređuje se 57 milijuna kuna



RIJEKA Primorsko-goranska županija (PGŽ) će za materijalne troškove i održavanje osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova u županiji raspodijeliti 57 milijuna kuna, od kojih je 7 namijenjeno za kapitalna ulaganja, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.


Prema odluci o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova, o kojoj će se glasovati na sljedećoj Županijskoj skupštini, na ukupno 70 pravnih osoba – 32 osnovne škole, 31 srednju školu i 7 učeničkih domova, raspoređuje se 57 milijuna kuna. Novac je većim dijelom namijenjen za materijalne troškove i održavanje, a 7 milijuna kuna namijenjeno je za kapitalna ulaganja.


Riječ je o održavanju 95 školskih zgrada u osnovnim školama, 58 školskih zgrada u srednjim školama i 7 učeničkih domova. Ove školske godine u osnovne škole u županiji upisano je 9587 đaka, u srednje škole 10.104, dok je u učeničkim domovima smješteno 847 đaka.




Iz županije su naglasili da se za kapitalna ulaganja angažira puno više od 7 milijuna kuna te da se za takve radove novac izdvaja i iz redovnog županijskog proračuna.


Predstavnici županijske uprave izvijestili su i da će županija ove godine osigurati 525.000 kuna za sufinanciranje programa i projekata udruga nacionalnih manjina, koje djeluju na njenom području, a za troškove rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina 426.000 kuna.


Novcem za programe i projekte udruga nacionalnih manjina financirat će se 83 programa, koje je prijavilo 35 prijavitelja. Novac za troškove rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina raspodjeljuje se među vijećima albanske, bošnjačke, crnogorske, romske, makedonske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine u županiji te među predstavnicima češke, mađarske, njemačke, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine u županiji.