Oprost duga

Prihvaćeno stotinjak zahtjeva: Energo i Vodovod i kanalizacija opraštaju skoro pola milijuna kuna

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA TD Energo«i KD Vodovod i kanalizacija zajedno opraštaju nešto više od pola milijuna kuna po javnom pozivu koji je bio objavljen sredinom rujna temeljem Zakona o otpisu dugova a koji omogućuje fizičkim osobama oprost duga najviše do iznosa od 5.000 kuna uvećano za pripadajuće kamate.


– U zadanom roku TD Energo je zaprimio ukupno 39 zahtjeva za otkup duga. Od toga je, sukladno uvjetima propisanima Pozivom za podnošenje zahtjeva prihvaćeno 25, a odbijeno 14 zahtjeva po različitim osnovama, među kojima su najčešće nepostojanje evidentiranog duga ili period na kojeg se dug odnosi. Ukupan iznos kojeg se Energo odriče je 144.888 kuna, saznali smo od Energa.


KD Vodovod i kanalizacija zaprimilo je 75 zahtjeva koji ispunjavaju uvjete za otpis vodnih usluga, a to iznosi 399.252 kuna (od čega dug za glavnicu i trošak iznosi 253.066 kuna, a pripadajuće kamate 120.727 kuna).




O visini iznosa duga upitali smo i KD Čistoću, no oni još nemaju informaciju koliko opraštaju, iako su u odnosu na Energo i Vodovod i kanalizacija dobili najviše zahtjeva – 92.