Bez kreveta ostala tek 142 studenta

Presedan koji nitko ne zna objasniti: Znatno pao interes za smještaj u riječke studentske domove

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dok se prethodnih godina na natječaj za domove prijavljivalo oko 2.000 studenata, ove godine ih se javilo 1.436. Taj pad interesa ne znaju objasniti ni u Studentskom centru



RIJEKA Na natječaj Studentskog centra Rijeka za smještaj u studentska naselja prijavilo se ukupno 1.436 studenata, a pravo na smještaj ostvarilo je 1.294 studenata, što znači da su svega 142 studenta ostala bez ležaja u studentskom domu. Riječ je o situaciji koju u Studentskom centru desetljećima nisu imali, jer unatrag niza godina nepisano je pravilo bilo da se za jedan krevet »bore« najmanje tri studenta, a dobivanje mjesta u studentskom domu bio je privilegij tek malog postotka studentske populacije. No, ovog se ljeta situacija promijenila, a podatak da su svega 142 studenta ostalao bez smještaja iznenadio je i sam Studentski centar, jer kako kaže ravnatelj Dinko Jurjević, očekivali su daleko veći broj prijava.


Dio odustane


Razlog zbog čega je interes studenata za smještaj pao Studentskom je centru nepoznanica, a iako se ove godine očekivalo da će zbog izgradnje tri nova studentska paviljona na Trsatu sa 750 ležajeva biti daleko manji broj onih studenata koji neće dobiti ulaznicu za studentski dom ipak se nije očekivalo da će »ispod crte« ostati svega njih stotinjak.


– Svake se godine na natječaj prijavi oko dvije tisuće studenata, a zbog čega ih se ove godine prijavilo manje ne znamo. Moguće da se broj studenata smanjio, kao i što se iz godine u godinu smanjuje broj učenika u školama. Cijena smještaja sigurno nije razlog, jer poznato je da je ona daleko manja od cijene u privatnom smještaju, kaže ravnatelj.




U Studentskom centru očekuju da će i studenti koji nisu uspjeli dobiti smještaj ući u dom, jer svake godine dio studenata koji ostvare pravo na smještaj odustane od korištenja tog prava, a raspodjela studenata po objektima smještaja izvršit će se po objavljivanju konačne rang liste, uvažavajući koliko je moguće želje studenata navedene u prioritetima.


Rok za cijene sutra


Za studente koji će biti smješteni u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić nikakvih nepoznanica nema, jer oni će svoj smještaj kao i do sada plaćati 345 kuna mjesečno, dok studenti koji žele smješatj na Trsatu cijenu još uvijek ne znaju.


Iako je rok za utvrđivanje cijene 25. kolovoza, ona još uvijek nije definirana, a do problema je došlo u srpnju kada se Studentski zbor nije želio usuglasiti s prijedlogom Studentskog centra da studenti ležaj u dvokrevetnoj sobi u sklopu stambene jedinice za četiri osobe, s predsobljem, kuhinjom, WC-om, kupaonicom i loggiom, za dnevni boravak plaćaju 550 kuna. Studentski je zbor zauzeo stav da se radi o prevelikoj cijeni, dok je Studentski centar tvrdio kako je i 550 kuna premala cijena s obzirom na sve mjesečne troškove.