Tradicionalna humanitarna akcija

Predstavljeno novo izdanje kalendara “Riječki dečki” – “Dobro jutro more”

Danijela Bauk

Svake godine kalendar ima neku svoju zasebnu temu, što često ukazuje na sociološke aspekte i šira zbivanja u društvu, a ove smo se godine odlučili za more jer ukazuje na sve ono što jest Rijeka – veliki potencijal, resurs, mediteranski način života i tradiciju, istaknula je idejna začetnica projekta i predsjednica humanitarne udruge »Riječki dečki« Dunja Pavešić



RIJEKA »Dobro jutro, more« naziv je šesnaestog izdanja humanitarnog kalendara »Riječki dečki« što je i ove godine ugostio zanimljive momke iz Rijeke koje povezuje more – bilo da se radi o brodogradnji, pomorstvu, jedrenju, ribarstvu, ronjenju ili veslanju.


– Svake godine kalendar ima neku svoju zasebnu temu, što često ukazuje na sociološke aspekte i šira zbivanja u društvu, a ove smo se godine odlučili za more jer ukazuje na sve ono što jest Rijeka – veliki potencijal, resurs, mediteranski način života i tradiciju.


Prodaja kalendara kreće 1. prosinca i to putem iNovina, točnije njihovih pet prodajnih mjesta na Korzu i u Tower Centru Rijeka. Kalendar će se 16. i 17. prosinca moći kupiti i na štandu tradicionalno postavljenom ispred Radija Rijeke na Korzu.




Cijena kalendara iznosi 45 kuna, a svaka kuna odnosno cjelokupan prihod od prodaje namijenjen je kao i svake godine Domu za djecu i mlade Kraljevica Oštro, naglasila je idejna začetnica projekta i predsjednica humanitarne udruge »Riječki dečki« Dunja Pavešić na pressici na kojoj su nazočili i autorica fotografija A. Saška Mutić, Romana Jerković, te trojica sudionika kalendara – Dean Girotto, Alan Klanac i Boris Konjuh.


Ove godine fotografije potpisuje A. Saška Mutić, Zagrepčanka s riječkom adresom koja je poziv za sudjelovanje u projektu prihvatila jer grad na Rječini smatra drugim domom. Fotografiju je diplomirala u San Diegu, a izlagala je u Americi, Italiji i Hrvatskoj.


– Rijeka jest more. Snimanje smo počeli u listopadu, uglavnom u eksterijerima i na gotovo svim fotografijama vidljive su prepoznatljive riječke vizure, stoga je kalendar »Riječki dečki« u svakom smislu – riječki, kazala je A. Saška Mutić čiji će portreti riječkih dečki biti izloženi u Cukarikafeu, a izložba će biti otvorena 6. prosinca kad je zakazan i promotivni party kalendara s početkom u 20 sati na koji su pozvani svi Riječani.


Prvi kalendar  izdan je 1996. godine, a od tada je u njemu sudjelovalo preko 250 riječkih dečki različitih dobi, karaktera i zanimanja.


Ovogodišnju naslovnicu kojoj je svoj obol dao i Vojo Radoičić prepoznatljivim stilom i vedrim bojama, krasi mladi pomorac Marko Barać.


 »Mister siječanj«, kako je sam sebe u šali nazvao, jest diplomirani inženjer brodogradnje Alan Klanac, veljaču predstavlja Damir Pucar, bivši vaterpolist Primorja i inženjer pomorskog prometa, a ožujak još jedan inženjer brodogradnje i direktor proizvodnje u »3. maju« Vladimir Jardas.


Neurokirurg i veslač Dean Girotto  je »mister travanj«, a jedriličar Boris Konjuh krasi pak svibanj. Idejni tvorac i predsjednik tima »Fiumanke« Davor Perović predstavlja lipanj, inženjer brodogradnje te začetnik portala nautica-portal.com Dario Buterin krasi srpanj, Robert Mohović, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci – kolovoz, a jedriličar Marin Lovrović stariji rujan.


Listopad predstavlja Vlatko Ignatovski, predsjednik udruge »Obala naših unuka«, studeni je strastveni ronilac Dino Škamo, dok posada broda Golovik – Jadranko Jadro, Demir Avdičević, Norman Udović, Loredano Miculinić, Nenad Đurev, Ernest Kučić, Andrijan Rubinić, Ivan Kosić i kapetan broda Damir Uhač – krase prosinac.