Mjesni izbori

Predstavljamo liste za Brašćine – Pulac, Bulevard i Centar – Sušak

Damir Cupać

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Mjesni odbor je oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od njihovog svakodnevnog interesa



RIJEKA Mjesna samouprava je najniža politička razina, ali je i te kako bitna jer je najbliža građanima i zbog toga je izuzetno bitno da se poveća jako slaba izlaznost, do 10 posto, na izbore za mjesne odbore. Istina je da je birače teško motivirati i za izlaznost na gradskoj razini, ali veća izlaznost znači veći legitimitet, a veći legitimitet znači da članovi mjesnog odbora imaju pravo biti puno glasniji prema Korzu 16 gdje stoluje gradska vlast. U Gradu Rijeci pojašnjavaju da je mjesni odbor oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od njihovog svakodnevnog i neposrednog interesa za život i rad.


Mjesni odbori imaju svoje područje s utvrđenim granicama, pripadajućim ulicama i kućnim brojevima te sjedište. Mjesni odbor je pravna osoba, čine ga svi građani koji imaju prebivalište na tom području. Punoljetni građani s područja mjesnog odbora biraju svoje predstavnike u vijeće mjesnog odbora na vrijeme od četiri godine.



U tekstu koji je objavljen u ponedjeljak 19. studenog s naslovom »Četiri liste za Banderovo, šest za Belveder i sedam za MO Brajda-Dolac« potkrala se pogreška u prezimenu nositelja liste Liste za Rijeku na Banderovu. Nositelj liste nije Darko Sršić nego Darko Seršić. Ispričavamo se gospodinu Seršiću i čitateljima.





Povjerenje birača u mjesnom odboru Brašćine-Pulac 2. prosinca tražit će samo dvije kandidacijske liste koje će se natjecati za pet mjesta u vijeću. Listu HDZ-a predvodi Josip Rupčić, dok je Franjo Valić nositelj koalicijske liste SDP-PGS-HSU-HNS-IDS-Laburisti-SDSS.


Na Bulevradu će snage odmjeriti četiri političke opcije. Listu Akcije mladih predvodi Darko Brusić, nositelj liste HDZ-a je Darinko Papić, nositeljica Liste za Rijeku je Henriet Bilandžić, dok Virna Škoda-Šaprić predvodi koalicijsku listu PGS-HSU-SDP-HNS-Laburisti-IDS.


Tri kandidacijske liste prijavljene su za izbore za vijeće MO Centar-Sušak. Listu HDZ-a predvodi Tea Čaljkušić-Mance, Listu za Rijeku Zvonimir Gržeta, dok je nositelj koalicijske liste SDP-HNS-PGS-HSU-Laburisti-IDS Mirjana Vasić.